Domowa kostka rosołowa - przepis 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 3 zioła angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 5 suszonych borowików

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 por

  • 2 łodygi selera naciowego

  • ¼ selera

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 100g soli morskiej

  • 2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • ½ łyżeczki ostrej papryki

  • 2 szklanki wody

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • ½ szklanki płatków drożdżowych 

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Czekamy aż się zeszkli. 

  2. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, borowiki i mieszamy. 

  3. Kroimy pora na drobną kostkę, dodajemy na patelnię. Po chwili dodajemy pokrojony seler naciowy i wszystko mieszamy. 

  4. Kroimy na drobne kawałki seler, marchewki i pietruszkę i dodajemy je na patelnię. Po wymieszaniu smażymy przez około 10 minut.

  5. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dodajemy dwie szklanki wody. Gotujemy przez 10 minut. 

  6. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, natkę pietruszki i płatki drożdżowe. Mieszamy.

  7. Wyciągamy z patelni liście laurowe i ziele angielskie.

  8. Zawartość patelni przelewamy do blendera, miksujemy na gładką masę i przekładamy do formy na lód. 

  9. Wkładamy do zamrażalnika i czekamy aż zastygnie. Nasze kostki możemy przechowywać w zamrażalniku gdy będą gotowe.