Domowy majonez - składniki

  • 2 żółtka
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • Pół łyżeczki soli
  • Łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • Pieprz do smaku

By domowy majonez się udał, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a jajka powinny być możliwie jak najświeższe - najlepiej jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła prosto "od kury". Przed użyciem trzeba je dokładnie umyć lub sparzyć. 

Domowy majonez - przygotowanie

Do naczynia blendera wbijamy żółtka, dodajemy sól, musztardę i sok z cytryny - i całość dokładnie mieszamy. Następnie zaczynamy powoli blendować składniki, stopniowo zwiększając obroty. Cienkim strumieniem dodajemy do masy olej. W miarę mieszania sos powinien się stawać coraz gęstszy. Blendujemy aż majonez "wchłonie" cały olej i uzyska jednolitą, kremową konsystencję. Lub dłużej - jeśli zależy nam na tym, by był gęstszy. Gotowy sos przekładamy do słoika lub miseczki i wstawiamy do lodówki. Pamiętaj, by zjeść go dość szybko, bo pozbawiony konserwantów domowy majonez psuje się szybciej niż ten ze sklepu.

Majonez domowy - propozycja podania

Domowy majonez świetnie komponuje się z wieloma potrawami - ale faszerowane jajka to prawdziwy świąteczny klasyk. Można je podawać przybrane majonezem, przyprawami i szczypiorkiem - albo przygotować bardziej wykwintny, rybny farsz. Będziesz potrzebować: 4 duże jajka, pół niedużej cebuli, wędzoną rybę, pieprz i łyżkę majonezu domowego. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Cebulkę siekamy drobno, z ryby usuwamy ości. Mięso rozgniatamy razem z żółtkami, dodajemy cebulę, majonez i pieprz do smaku. Gotową pastą napełniamy połówki białek. Dekorujemy pietruszką lub koperkiem i oprószamy z wierzchu świeżo mielonymi przyprawami.

jajka-faszerowane

Shutterstock