Żel antybakteryjny – dlaczego warto go używać?

Żel antybakteryjny jak i inne płyny dezynfekujące zabijają niemal wszystkie zarazki, które znajdują się na naszych dłoniach oraz na otaczających nas powierzchniach. Od zarazku do choroby jest dosyć krótka droga, dlatego warto zaopatrzyć się we własny żel. Jest on wyjątkowo przydatny w sytuacjach, gdy mamy ograniczony dostęp do mydła i bieżącej wody lub gdy jesteśmy w miejscach w których ryzyko zakażenia jest większe, np. w przechodniach, salonach kosmetycznych lub w szkole.

Żel antybakteryjny może wysuszać ręce, dlatego nie powinno stosować się go na podrażnioną lub uszkodzoną skórę. Jeżeli żel dostanie się do oczu, trzeba przemyć je letnią wodą.

Żel antybakteryjny – przepis

Składniki:

  • pojemnik z dozownikiem (100 ml)
  • 4 łyżki spirytusu rektyfikowanego
  • 60 ml żelu aloesowego (¼ szklanki)
  • 30 kropli olejku o działaniu antybakteryjnym (np. z drzewa herbacianego, eukaliptusowy, lawendowy, goździkowy, cynamonowy, kamforowy).
  • Można dodać odrobinę olejku z witaminą E, aby chronić skórę dłoni przed wysuszeniem.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przelewamy do pojemnika z dozownikiem.
  2. Trwałość naszego żelu to około 2-3 miesiące.
  3. Przed każdym użyciem musimy delikatnie wstrząsnąć naszym preparatem.