Karmel to nic innego jak złocisty, skrystalizowany cukier. Jak go zrobić? Podpowiadamy!

Karmel - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżki wody
  • możemy dodać odrobinę cynamonu, masła lub wanilii aby nasz karmel delikatnie zmienił smak

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię lub do garnka wrzucamy cukier i wlewamy wodę. 
  2. Masę podgrzewamy na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką. Ważne, aby cukier rozpuścił się zanim zacznie się gotować.
  3. Gdy zauważymy na masie bąbelki, przestajemy mieszać masę. Możemy kolistymi ruchami rozprowadzać karmel po dnie naczynia trzymając za rączkę garnka lub patelni.
  4. Im dłużej będziemy trzymać patelnie na ogniu, tym ciemniejszy będzie karmel.

UWAGA! Gotowy karmel jest bardzo gorący i nieostrożne obchodzenie się z nim może skutkować bolesnymi oparzeniami. 

Gotowym karmelem możemy polać wcześniej przygotowany deser lub możemy rozlać go na papierze do pieczenia i po ostygnięciu wyciąć z niego dowolne kształty.