Kokarda narodowa jest kolistą rozetką złożoną z dwóch wstążek – białej i czerwonej. Kotylion możemy przygotować z różnych materiałów, do najpopularniejszych należą kotylion z bibuły, kotylion ze wstążki lub kotylion z papieru.

Jak zrobić kotylion – krok po kroku

Materiały:

  • 12 białych pasków o wymiarach 1 cm x 5 cm
  • 12 czerwonych pasków o wymiarach 1,2 cm x 7 cm
  • 2 białe koła o średnicy 3,5 cm
  • 1 biały i 1 czerwony pasek o wymiarach 1 cm x 8 cm

Dodatkowo:

  • klej w sztyfcie
  • taśma dwustronna
  • nożyczki

Sposób przygotowania:

  1. Wytnij koła i paski w odpowiednich rozmiarach.
  2. Jeden koniec każdego paska posmaruj klejem i złącz z drugim końcem, ale nie składaj papieru na pół.
  3. Do jednego z kół przyklej białe paski, tak aby wystawały na około 1,5 cm poza koło.
  4. Doklej do nich czerwone paski tak, aby znalazły się  pomiędzy białymi i wystawały na około 2,5 cm poza koło.
  5. Na końcu białego i czerwonego 8 centymetrowego paska wytnij mały trójkąt tak, aby przypominał zakończenie chorągiewki.
  6. Drugi koniec posmaruj klejem i przyklej oba paski z tyłu kotylionu. Pamiętaj, że po odwróceniu biały pasek ma znajdować się po lewej stronie.
  7.  Posmaruj klejem drugie koło i przyklej na czerwone paski.
  8. Odetnij z taśmy dwustronnej mały prostokąt i przyklej go z tyłu kotylionu – posłuży on do przymocowania go na ubraniu.

>>> W galerii znajdziesz instrukcję ze zdjęciami <<<