Płatki owsiane – zdrowotne właściwości

Są najzdrowsze spośród wszystkich zbóż, bo jako jedyne zawierają flawonoidy. Te substancje maja zdolność ochrony przed rakiem. Ziarno owsa jest też najbogatsze w białko i ma najlepszy zestaw aminokwasów. Dobrze, by owsiankę jedli weganie, bo innym dobrym źródłem tego składnika są jaja i mięso. Dobrze zjeść talerz płatków owsianych przed wyjściem do szkoły lub pracy. To porcja witaminy B6 dla komórek nerwowych. Poprawia ona pamięć i koncentrację oraz ułatwia uczenie się. Zawarte w owsiance witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu. W pracy idealne na drugie śniadanie. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i poprawiające nastrój. Jest też rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. To on najlepiej obniża zły cholesterol, co zapobiega chorobom układu krążenia. Ma też właściwości prebiotyczne, czyli jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które poprawiają nasza odporność. Jeden z rodzajów błonnika, czyli beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów. W ten sposób zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2.

Owsianka - ugotowana, nie na surowo

Aby owsianka była zdrowsza ugotuj ją lub namocz. Płatki owsiane zawierają fityniany. Ograniczają one wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia z pożywienia. Nie są wskazane dla osób, które mają osteoporozę lub anemię. Sposobem, by unieszkodliwić fityniany jest gotowanie. Najwięcej fitynianów jest w zwykłych płatkach, dlatego gotuje się je 10 minut. Bardziej przetworzone można gotować krócej. Można też moczyć płatki. Ten proces też powoduje rozkład fitynianów, jednak mniejszy. Wtedy dobrze jeść taka owsiankę z owocami, które mają witaminę C. Niweluje ona działanie fitynianów.

Owsianka bardziej kremowa

Najlepiej gotować ją na mieszance tłustego mleka z wodą. Na porcję płatków wlej dwie porcje mieszanki wody i mleka. Dodaj dużą szczyptę soli. Wydobywa z płatków zbożową słodycz. Jeśli moczysz tylko płatki, to zrób to wieczorem. Rano wystarczy dolać płynu i tylko zagotować. Najbardziej kremowa i aksamitna owsianka powstanie, gdy będziecie ją mieszać łyżką, rozcierając płatki o dno i ścianki rondelka. Aby owsianka się nie rozgotowywała, najpierw zagotuj wodę i do wrzątku dodaj płatki. Mleko jest ważnym składnikiem owsianki, bo płatki owsiane z dodatkiem mleka dostarczają wszystkich potrzebnych aminokwasów.

Uwaga
Płatki owsiane zawierają szczawiany, które mogą powodować kamicę. Neutralizuje je dodanie mleka lub jogurtu.  

Sprawdzony przepis na owsiankę

Odmierzoną ilość płatków (około 5 czubatych łyżek) zalej wodą, postaw na gazie, poczekaj aż woda zacznie wrzeć i mieszaj około 10 minut.

Owsianka na wytrawnie

Owsianka nie musi być na słodko! Ugotowane płatki możecie wymieszać z łyżką pasty miso i posypać rzodkiewką, orzechami włoskimi i szczypiorkiem, połączyć ze skarmelizowaną cebulką, zapiec z plastrem cheddara i zjeść z musztardą lub podać z łyżką pesto i odrobiną mascarpone.

Świetne dodatki do owsianki na zdrowie

►mrożone jagody + łyżka jogurtu greckiego = mocniejsze kości

►prażone posiekane migdały + pestki dyni = lepsza koncentracja

►łyżeczka miodu + wiórki kokosowe = zdrowe serce

►cynamon + jabłko = szczupła talia

►rozgnieciony banan + sok z cytryny = trawienie na medal

►łyżka mleka kokosowego + ziarenka granatu = silna odporność

Wybierz dobre płatki owsiane

zwykłe
To najlepszy wybór dla osób, które chcą sięgać po najmniej przetworzone produkty. Otrzymywane są z całego ziarna. Mają najwięcej składników mineralnych. Wymagają długiego przygotowania.

górskie
Otrzymywane są z krojonego ziarna. W procesie produkcji tracą część składników mineralnych. Wystarczy gotować je 2-3 minuty.

błyskawiczne
Otrzymywane są z pokrojonego ziarna, które poddaje jest obróbce wodą lub parą, dzięki temu nie trzeba ich gotować. Mogą je jeść osoby, które mają wrażliwy żołądek.

Owsianka najlepiej smakuje w ślicznej miseczce: