Morelówka, bo pod taką nazwą również kryje się nalewka morelowa, ma jasny, bursztynowy kolor i intensywnie morelowy smak. Może być ona traktowana jako nalewka zdrowotna. Morele zawierają sporą dawkę witamin, m.in. witaminy A, C, B, PP, a także ułatwiający trawienie błonnik oraz żelazo, wapń i fosfor. Zawartość beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, wpływa na zachowanie młodego wyglądu, chroni przed działaniem wolnych rodników i poprawia ostrość widzenia. Nic więc dziwnego, że chętnie sięgamy po owoce surowe, suszone oraz w postaci dżemów, konfitur i nalewek.

Jak zrobić nalewkę z moreli?

Do przygotowania nalewki morelowej potrzeba czasu, cierpliwości, a zarazem niewielkiej liczby składników. Samo przygotowanie trunku nie jest trudne czy czasochłonne, jednak czas oczekiwania po przygotowaniu jest dosyć długi. Oznacza to, że nalewka przygotowana latem gotowa będzie na jesieni lub zimą.

Nalewka z moreli na spirytusie – przepis

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 1 l spirytusu
  • 200 ml wody niegazowanej
  • 30 dag cukru

Sposób przygotowania:

  1. Morele myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki i dzielimy na niewielkie kawałki.
  2. Przygotowane owoce wkładamy do słoja i zalewamy 750 ml spirytusu. Słój odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce na 8 tygodni, pamiętajmy o potrząsaniu nim co kilka dni.
  3. Po upływie 8 tygodni gotujemy wodę, dodajemy cukier. Tworzymy syrop, który odstawiamy do ostudzenia.
  4. Letni syrop mieszamy z resztą spirytusu, a następnie wlewamy do słoja z nalewką. Odstawiamy na tydzień.
  5. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę i przelewamy do szklanych butelek. Odstawiamy je ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące.

Nalewka z moreli na wódce – przepis

Nalewkę morelową przygotować możemy także z dodatkiem wódki.

Składniki:

  • 2 kilogramy moreli
  • 1 kilogram cukru
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. Morele myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki i dzielimy na niewielkie kawałki.
  2. Przygotowane owoce wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni żeby morele puściły sok a cukier się rozpuścił.
  3. Po tym czasie wlewamy alkohol, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.
  4. Po upływie dwóch miesięcy nalewkę przecedzamy i filtrujemy przez gazę. Następnie przelewamy ją do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 do 6 miesięcy. Im dłużej nalewka będzie leżakować, tym będzie lepsza.

Nalewka z moreli z miodem – przepis

Morele w połączeniu z miodem dadzą nalewce nowego, słodszego smaku.

Składniki:

  • 300 g moreli (około 6 sztuk)
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wódki
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Morele myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki i dzielimy na ćwiartki.
  2. Przygotowane owoce wkładamy do słoja i skrapiamy je sokiem z cytryny.
  3. Na średnim ogniu gotujemy miód i wino. Gotuj przez 3 minuty, a następnie polewamy nimi morele. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Do słoika dodajemy resztę składników, zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie, wstrząsając zawartość co dwa lub trzy dni.
  5. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy, odstawiamy na tydzień pod przykryciem, a następnie rozlewamy do szklanych butelek.

Nalewka z pestek moreli – przepis

Nalewkę możemy przygotować także z pestek moreli. Przepis ten będzie doskonały na przykład jeżeli przygotowujemy sok lub dżem z owoców, a nie wiemy co zrobić z pozostałymi pestkami. Nalewka z pestek będzie jaśniejsza i jeszcze bardziej delikatna w smaku.

Składniki:

  • 20 świeżych pestek morelowych
  • 250 g cukru
  • 1 litr wódki

Sposób przygotowania:

  1. Pestki zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Słój odstawiamy na 5 tygodni w słoneczne lub ciepłe miejsce.
  2. Po upływie tego czasu nastaw zlewamy, filtrujemy i odstawiamy na tydzień, aby dojrzał, a następnie przelewamy do szklanych butelek.

Nalewka z moreli na rumie – przepis

Nalewka morelowa z dodatkiem rumu i wanilii wyróżnia się mocnym aromatem i wyjątkowym smakiem. Rum, komponujący się ze słodkimi owocami, podkreślać będzie delikatny smak słodkich moreli.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu 70%
  • 1 szklanka rumu
  • ½ laski wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Morele myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki i dzielimy na niewielkie kawałki.
  2. Przygotowane owoce wkładamy do słoja wraz z laską wanilii. Możemy dodać kilka pestek moreli dla dodania ciekawego smaku. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni w ciepłe i słoneczne miejsce. Co kilka dni wstrząsamy zawartością słoja.
  3. Po upływie 6 tygodni nalewkę odcedzamy i przelewamy do innego, zamykanego naczynia. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie, aby uzyskać syrop.
  4. Po upływie tego czasu łączymy syrop z nalewką. Dodajemy rum, zamykamy i odstawiamy na miesiąc.
  5. Po miesiącu nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej miesiąc.  

Sprawdź też: