Wino typu wermut z ryżu uzyskiwane jest przy pomocy drożdży: możesz sięgnąć po te do wina białego lub klasyczne, piekarskie. Przyspieszą one fermentowanie ryżu w nastawie.

Jakie właściwości ma ryżówka? 

Wino z ryżu mocno przypomina w smaku klasyczny wermut, jest delikatnie cięższe w smaku. Jest też wyżej procentowy. Domowa ryżówka będzie mieć około 17% alkoholu. Nasza propozycja nie przypomina sake, czy araku. Japoński przysmak tworzony jest na bazie sfermentowanego ryżu. Wino ryżowe jest bardzo tanie w wykonaniu.  


Wskazówka! Do wykonania ryżówki przyda się szklana butla z rurką fermentacyjną na wzór sprzętu używanego do produkcji domowego wina. Zaopatrz się także w butelki do alkoholu, które na ostatnim etapie napełnisz winem z ryżu. 

Czego potrzeba, by zrobić wino typu wermut z ryżu? 

Składniki na ryżówkę tworzą bardzo krótką listę. Przygotuj:

  • 1 kg suchego, surowego ryżu
  • 3 kg cukru (klasycznego), 
  • 20 gramów rodzynek (można dodać wedle uznania), 
  • 80 gramów drożdży,
  • 7 litrów wody,
  • 2 cytryny, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 gałki muszkatołowe, 
  • odrobina tymianku. 

Jak zrobić wino z ryżu? Wykonanie wermutu z ryżu krok po kroku

Przygotowanie nastawu nie powinno sprawić nikomu żadnego kłopotu, przepis jest szybki i bardzo prosty:

  1. Przygotuj duży, szklany pojemnik, który jest w stanie pomieścić 10 litrów. 
  2. Surowy ryż wsyp do naczynia. Powinien być wypłukany i odsączony z wody. 
  3. W osobnym garnku ugotuj wodę wraz z cukrem. Gdy cukier będzie rozpuszczony, a woda ostygnie, w części mieszanki rozpuść drożdże. Resztę przelej do ryżu. 
  4. Cytryny pokrój, a gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce. Dorzuć rodzynki i przyprawy. 
  5. Dolej syrop z rozpuszczonymi drożdżami.
  6. Butlę zamknij rurką fermentacyjną zakończoną korkiem. 

Przechowuj w ciepłym, zaciemnionym miejscu przez około 6 tygodni. Nie radzimy przyspieszać tego procesu i otwierać butelki szybciej.  
Po upływie czasu zlej wino drugiej butli i odstaw ponownie na miesiąc. Kolejne zlanie wina wykonaj bezpośrednio do butelek, najlepiej z ciemnego szkła. 

Wina typu wermut z ryżu nie trzeba zlewać przez filtry ani gazę. Rodzynki w raz z ryżem opadają na dno butli i nie utrudniają przelewania alkoholu do mniejszych butelek. 

Zobacz również:

Rodzynki natomiast można wcześniej namoczyć, by pozbyć się niechcianych substancji, którymi są pokryte suszone owoce. Dzięki kąpieli wodnej rodzynki napęcznieją i nie wchłoną wody po dodaniu do wina. 

Wino z ryżu nie jedno ma imię

Ryżówkę możemy modyfikować na wiele sposobów! Nic nie stoi na przeszkodzie, by wino typu wermut z ryżu modyfikować według swoich upodobań. Ryżówka świetnie współgra z innymi przyprawami: cynamonem, czy tymiankiem. Możemy także wykonać owocową wariację na temat wina z ryżu. Rodzynki możemy wymienić na inne owoce: śliwki, czy wiśnie, które nadadzą charakteru trunkowi. 


iStock

Jeżeli szukacie przepisu na domowy alkohol, który zaskoczy Was wyszukanym smakiem, a o owocowe trunki zdążyły się znudzić - wino typu wermut z ryżu będzie bardzo ciekawą i mało znaną alternatywą. Na pewno zaskoczycie swoich gości podając ryżówkę podczas spotkania. Klasa wina ryżowego pozwala też na rozwinięcie kreatywności w kuchni i testowanie różnych połączeń smakowych. Zachęcamy do prób we własnych czterech ścianach!  

Sprawdź też: Prosty przepis na pyszne wino z ryżu ->>