W odróżnieniu od tradycyjnych polskich naleśników te japońskie są wyjątkowo puszyste i wysokie. Wyglądają jak chmurka, nic dziwnego, że z ulubionymi dodatkami to prawdziwe „niebo w gębie”. Żeby ich spróbować nie trzeba lecieć aż do Japonii, możesz przygotować je we własnym domu. To proste!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by "Barbell&Cakes" di Maria Elena (@missmec87) on Oct 1, 2020 at 7:25am PDT

Japońskie fluffy pancakes – przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50g roztopionego i wystudzonego masła
  • 30g cukru
  • skórka z cytryny
  • aromat waniliowy
  • dowolne dodatki: świeże owoce, syrop klonowy, miód, orzechy

Sposób przygotowania:

W dużej misce łączymy mokre składniki: żółtka, mleko, masło, aromat waniliowy, skórkę z cytryny. W innym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W kolejnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Łączymy suche składniki z mokrymi w dużej misce. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę i powoli mieszamy, żeby masa nam nie opadła. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Większą łyżką odmierzamy porcje i smażymy na małym ogniu do zarumienienia się naleśników z obu stron. Ważne, żeby smażyć naleśniki pod przykryciem, żeby nie były niedosmażone.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej sprawdzą się świeże sezonowe owoce i syrop klonowy.

Jeżeli chcemy, żeby nasze fluffy pancakes miały idealny okrągły kształt, możemy użyć metalowych foremek.  

Smacznego!