Co jeść, by ograniczyć cellulit?

Nierówności na udach to w znacznej mierze wynik nieprawidłowego odżywiania. Menu bogate w duże ilości tłuszczu zwierzęcego i wysoko przetworzonego cukru powoduje, że adipocyty (komórki tłuszczowe) zaczynają puchnąć. Tkanka łączna traci sprężystość i uda stają się  mało jędrne, a na skórze pojawia się cellulit. Potrzebujesz diety skomponowanej tak, by była bogata w produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli ryby morskie, oleje roślinne, orzechy. Ułatwia one przetwarzanie tłuszczu w energię i zapobiegną jego odkładaniu się na udach.

Powinnaś też pomyśleć o jedzeniu, które pomoże usuwać nadmiar wody z organizmu – takiemu, które zawiera potas. To zapobiegnie obrzękom i opuchliźnie nóg. Wśród drenujących pokarmów są m.in.:

  • sałata, 
  • pomidory,
  • seler,
  • pietruszka,
  • truskawki.

Pij herbatki ziołowe działające moczopędnie, np. z pokrzywy, bratka. Idealne dla ciebie będą też owocowe i warzywne smoothie z selerem naciowym, pomidorami, truskawkami czy jagodami. Ułatwia one oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Metoda eliminacji

Aby poprawić wygląd ud, powinnaś z jednej strony dietę wzbogacić, a z drugiej wyeliminować z niej niektóre szkodliwe produkty, np. sól, ostre przyprawy, tłuste, ciężkostrawne potrawy oraz fast foody będące źródłem rafinowanego cukru. Zamiast mocnej herbaty i kawy wybieraj niegazowaną wodę mineralną i wypijaj jej sporo, ok. 2 litrów dziennie. Dla ud zgubne jest też palenie papierosów, bo zwęża naczynia krwionośne i utrudnia dotlenienie komórek skóry.

Dieta na jędrne uda - jadłospis na 7 dni

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: duży kubek kefiru lub 2 szklanki mleka kokosowego, 3 łyżki zbożowego musli, pokrojona w kostkę gruszka, 6 orzechów laskowych (wszystkie składniki wymieszać)
II ŚNIADANIE: 2 grejpfruty
OBIAD: 100 g grillowanego łososia lub halibuta, 3/4 szklanki brązowego ryżu, surówka z selera naciowego z pokrojonym jabłkiem, polana łyżką jogurtu naturalnego light
PODWIECZOREK: garść truskawek mrożonych lub świeżych
KOLACJA: 100 g chudego twarogu, garść kiełków słonecznika, łyżeczka sezamu, kromka chleba razowego, herbatka miętowa

WTOREK

ŚNIADANIE: jajko na miękko, 2 wafle ryżowe z amarantusem, pomidor, szklanka zielonej herbaty
II ŚNIADANIE: pół awokado, szklanka soku grejpfrutowego
OBIAD: 150 g polędwicy wołowej smażonej na grillowej patelni, połowa główki sałaty z pestkami dyni, polana łyżką oliwy i oprószona świeżo mielonym pieprzem, brokuł gotowany na parze 
PODWIECZOREK: brzoskwinia
KOLACJA: 100 g wędzonej makreli, kiszony ogórek pokrojony w plastry, kromka pumpernikla, szklanka zielonej herbaty

ŚRODA

ŚNIADANIE: 2 plastry polędwicy drobiowej, 2 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowane masłem roślinnym, 5 rzodkiewek, szklanka herbatki z dzikiej róży
II ŚNIADANIE: pół awokado, szklanka soku pomidorowego
OBIAD: 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego, duszonego na łyżce oliwy z ząbkiem czosnku, jajko sadzone, pół kalafiora gotowanego na parze
PODWIECZOREK: 8–10 orzechów włoskich
KOLACJA: 100 g paluszków krabowych, świeży ogórek, połowa posiekanej czerwonej cebuli, łyżeczka oliwy i sosu sojowego (wszystkie składniki wymieszać), kromka chleba chrupkiego, woda z cytryną

CZWARTEK 

ŚNIADANIE: 4 łyżki musli zbożowego lub płatków owsianych błyskawicznych, pokrojone w kostkę kiwi, 3 posiekane włoskie orzechy, 2 pokrojone suszone morele, kubek jogurtu naturalnego bez cukru (wszystkie składniki wymieszać), szklanka herbaty owocowej
II ŚNIADANIE: plaster chudego twarogu z łyżką miodu
OBIAD: pstrąg pieczony w folii, skropiony sokiem z cytryny, posypany płatkami migdałów, połowa cykorii, łyżeczka oleju z wiesiołka, 2 ziemniaki gotowane w łupinach, szklanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK: nektarynka lub brzoskwinia
KOLACJA: 4 łyżki gotowanego brązowego makaronu, 2 suszone pomidory pokrojone w paski, łyżka tartego sera typu parmezan (wszystkie składniki wymieszać), szklanka melisy

PIĄTEK

ŚNIADANIE: opakowanie tuńczyka w sosie własnym, jajko na twardo pokrojone w kostkę, pokrojony świeży ogórek, 2 łyżki zielonego groszku, pół czerwonej papryki, łyżka jogurtu naturalnego (wszystkie składniki dokładnie wymieszać), kromka chleba razowego, szklanka zielonej herbaty
II ŚNIADANIE: ćwiartka melona miodowego
OBIAD: 150 g filetu z dorsza duszonego z tartą marchewką i odrobiną oliwy, 3/4 szklanki kaszy orkiszowej, surówka z czerwonej kapusty z łyżeczką pestek słonecznika, szklanka wody z cytryną
PODWIECZOREK: 5 orzechów pekan lub włoskich
KOLACJA: 4 plastry szynki drobiowej nadziewane pastą z serka naturalnego i posiekanego szczypiorku, bułka pełnoziarnista
żytnia, garść pestek dyni, szklanka herbaty miętowej

SOBOTA

ŚNIADANIE: 100 g wędzonego serka tofu, 10 orzeszków ziemnych, 1/3 pokrojonej kapusty pekińskiej, łyżeczka oleju lnianego i sosu sojowego (wszystkie składniki wymieszać), 2 kromki pumpernikla, szklanka czarnej herbaty
II ŚNIADANIE: jabłko, 5 winogron
OBIAD: 150 g bitek wołowych, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, surówka z kiszonej kapusty, tartej marchewki i łyżeczki oliwy, brokuł gotowany na parze, szklanka herbatki malinowej
PODWIECZOREK: kubek jogurtu owocowego
KOLACJA: plaster wędzonego łososia, 100 g żółtej fasolki szparagowej duszonej na oleju rzepakowym (składniki wymieszać), kromka chleba razowego ze słonecznikiem, szklanka zielonej herbaty

NIEDZIELA

ŚNIADANIE: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi i jabłek, 2 kromki chrupkiego chleba cienko posmarowane masłem roślinnym lub serkiem naturalnym
II ŚNIADANIE: awokado posypane mielonym, kolorowym pieprzem
OBIAD: 100 g piersi kurczaka, grillowane warzywa: bakłażan, cukinia, papryka, cebula, łyżka pestek dyni, szklanka wody z cytryną
PODWIECZOREK: sałatka owocowa z banana, 2 plastrów ananasa z puszki i mandarynki
KOLACJA: zupa krem z 4 pomidorów, kawałka pora, korzenia pietruszki i łyżki oleju rzepakowego, posypana pestkami słonecznika, łodyga selera naciowego, szklanka herbaty owocowej.