Zmiana diety w zależności od pory roku nie jest niczym nowym, a jednak dalej wzbudza kontrowersje. Jednak jak się okazuje, robimy to od setek lat! Stosunkowo niedawno w historii człowieka pojawiły się możliwości transportowania produktów spożywczych z dalszych części świata, przez co sezonowość wielu warzyw i owoców straciła na znaczeniu. Nie oznacza to jednak, że sięganie po sezonowe produkty nie jest najlepszą decyzją! To właśnie owoce i warzywa hodowane w odpowiednim okresie i jedzone możliwie szybko po zebraniu są najsmaczniejsze oraz mają najwięcej wartości odżywczych. Jak wykorzystać sezonowe produkty? Na przykład w sałatce! Poznaj trzy sprawdzone przepisy na jesienne sałatki i w pełni delektuj się smakiem sezonowych warzyw!

Jesienna sałatka z dynią

Mamy dla Was przepis na sycącą sałatkę z dynią kaszą gryczaną i granatem. Dynia jest niskokalorycznym warzywem bogatym w błonnik, wspomagającym odchudzanie. Dynia pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, które przyczyniają się do nieprawidłowego pH i zakwaszenia organizmu. Do tego przepisu wybierz odmianę Hokkaido, która doskonale podkreśla smak całego dania i syci na dłużej. 

Składniki: 

  • 100g kaszy gryczanej
  • ½ dyni Hokkaido 
  • pestki z 1 granatu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy kaszę. 
  2. Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy w plasterki. Następnie przekładamy ją do miski. 
  3. Dynię polewamy oliwą, miodem i wybranymi przyprawami. Mieszamy wszystko ze sobą i wykładamy na papierze do pieczenia. 
  4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. 
  5. Wydrążamy pestki z granatu. Natkę pietruszki siekamy. 
  6. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Jesienna sałatka z cukinią 

Z cukinii da się zrobić niemal wszystko. Jej smak nie jest zbyt wyraźny, określić go można jako neutralny, z lekkim orzeźwiającym i słodkawym akordem. Dzięki tej właściwości, cukinia nie dominuje w potrawach, a raczej dopasowuje się do innych składników, co daje duże możliwości do zestawiania jej z najróżniejszymi produktami. Możesz przygotować z niej zupy i dania jednogarnkowe, a także wiele wyszukanych i efektownych potraw, które świetnie sprawdzą się na co dzień i na bardziej uroczyste okazje. Poznaj nasz przepis na sałatkę z cukinią!

Składniki:

  • średnia cukinia 
  • 2 pomidory
  • ulubiona papryka
  • 100 g sera typu feta
  • garść oliwek czarnych lub zielonych 

Składniki na sos:

Zobacz również:

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki białego octu winnego 
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i ser kroimy w kostkę, przekładamy do miski, przyprawiamy solą i mieszamy. 
  2. Składniki na sos mieszamy w niewielkiej miseczce. 
  3. Sałatkę po 20 minutach zalewamy sosem i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę, aby wszystko połączyło się ze sobą. Przed podaniem ponownie wymieszaj. 

Jesienna sałatka z burakiem

Burak pozwala na skuteczne obniżenie ciśnienia tętniczego, a także uzupełnia dietę o żelazo, witaminę C czy potas. Odtruwa krew, pozwala na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej oraz zmniejsza apetyt. Doskonałym sposobem na wykorzystanie buraka jest przygotowanie z niego sałatki. 

Składniki:

  • 200 g fety 
  • 6 buraków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy. Kroimy je w drobną kostkę i przekładamy do salaterki. 
  2. Na buraki sypiemy pokruszony ser feta. 
  3. Orzechy włoskie kroimy grubo i wsypujemy do sałatki. 
  4. Sałatkę doprawiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym, solimy i pieprzymy do smaku.