Dynia to warzywo, które z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Dzieje się tak za sprawą słodkiego miąższu, który można wykorzystać do tworzenia różnych potraw. Dynia sama w sobie jest dość łagodna i neutralna w smaku, dzięki czemu pasuje do słodkich i wytrawnych dań. Doskonałym, jesiennym sposobem na wykorzystanie dyni będzie przygotowanie z niej koktajlu. Poznajcie nasz przepis na jesienny koktajl z dynią w roli głównej!

Koktajle – czy warto je pić?

Zdecydowanie tak! Posiłki stworzone głównie z owoców i warzyw to ogromna bomba witaminowa dla organizmu człowieka. Świeże produkty to naturalne źródło całej masy witamin i składników mineralnych, a przemycone bez zbędnej obróbki termicznej w postaci koktajli zachowują wszystkie cenne składniki. Płynne, zdrowe koktajle to doskonałe rozwiązanie dla każdego! Można pić je jako zamiennik jednego posiłku, gdy chce się schudnąć, są doskonałym i szybkim sposobem na pożywne śniadanie, a także sprawdzą się w formie zdrowej przekąski. Jak przygotować koktajl z dyni?

Jesienny koktajl z dyni – przepis 

Składniki:

  • 350 ml ulubionego mleka 
  • ½ szklanki purée z dyni
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Koktajl najlepiej smakuje od razu. 

Zobacz też: Pestki z dyni – jesienny superfood. Nie wyrzucaj tych cennych pestek! ->>

Sprawdź też:

Zobacz również: