Bóbto jedno z najstarszych warzyw strączkowych – uprawiany od ponad 5 tys. lat, znany był już starożytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Te niewielkie ziarenka są źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim roślinnego białka. Powinny zatem znaleźć się w diecie osób aktywnych i wegetarian. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego (100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik) jest także niezbędny dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko. Bób wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i, co szczególnie ważne dla osób starszych, obniża poziom złego cholesterolu, a stymuluje wzrost dobrego. Ponadto bób jest bogaty w błonnik, magnez i żelazo, dlatego jest nieocenioną bronią w walce z anemią. Co więcej, bób skutecznie obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu.
Kanapki z hummusem z bobu
Składniki:
- bób świeży – 500 g
- pasta tahini – 4-5 łyżek
- czosnek – 2 ząbki
- sok z cytryny – 3-4 łyżki
- przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
- mięta – kilka listków
- sól i pieprz – do smaku
- ostra papryka w proszku - szczypta
- czarny sezam – do dekoracji
- Chleb tostowy pełnoziarnisty – 6 kromek
Przygotowanie:
- Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody.
- Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera.
- Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę.
- Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu.
- Podajemy z kromkami chleba tostowego pełnoziarnistego (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).
Zobacz też:
Komentarze