California Prune Board wspólnie z Candy Company- kulinarnym blogiem 2015 roku, zainspirowana mrocznymi motywami, przygotowała oryginalny przepis naKarmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską, który dzięki swojej formie może zapewnić wyśmienitą zabawę.

12 porcji
Czas przygotowania: 1 godz. + czas chłodzenia min. 4 godz.

Składniki na karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską:

Spód:

  • 150g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
  • 50g Śliwek Kalifornijskich
  • 40g prażonych orzechów laskowych
  • Szczypta soli himalajskiej

Masa:

  • 70g Śliwek Kalifornijskich namoczonych w brandy/rumie przez min. 4 h
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Porcja solonego karmelu
  • 450g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
  • 300g śmietanki 36%

Solony karmel:

  • 200g drobnego cukru (1 szklanka)
  • 85g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 120ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
  •  Pół łyżeczki soli

Dekoracja:

  • Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
  • Kości z białej czekolady
  • Bezowe duchy
  • Nagrobki z ciasteczek
  • Ciasteczkowa ziemia

 Przygotowanie:

Spód:

Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Masą wykładamy papierowe kubeczki/sztywne papilotki i odkładamy.

Masa:

Śliwki kalifornijskie odsączamy i kroimy na cienkie paseczki, odkładamy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Ser miksujemy z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową, na końcu dodajemy śliwki. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki, odkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

Solony karmel:

Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszamy drewnianą  łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować. Kiedy cały się rozpuści i nabierze karmelowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.

Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy przez ok. minutę. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Studzimy.

Dekoracja:

Część serniczków posypujemy ciasteczkową ziemią i wtykamy w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek. Na resztę wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciskamy w spiralny wzorek i wykałaczką robimy wzór pajęczyny, dekorujemy bezowymi duchami.