Kaszotto to nic innego jak alternatywa pysznego, uwielbianego risotto. 

Co to jest kaszotto?

Kaszotto to nic innego jak wariacja na temat risotto pochodzącego z kuchni Italii. Kaszotto jest przygotowywane w bardzo podobny sposób do swojego pierwowzoru. W kulinarnym świecie krąży powiedzenie, że kaszotto to właśnie polska wersja włoskiego dania. Całkiem na poważnie - używanie kaszy do potrawy bardzo wzbogaciło ją pod względem wartości odżywczych. Kasza pęczak, którą polecamy do kaszotto jest bogata w witaminy A, E i K oraz wiele minerałów, takich jak mangan, magnez, selen, żelazo, miedź, czy cynk. 

Jaka kasza do kaszotto?

Naszą propozycją kaszy do kaszotto pełnego zdrowia i smaku to kasza pęczak. Ma większe ziarna, które w odpowiedni sposób łączą się z sosami i dodatkami. Jednocześnie pęczak nie charakteryzuje się intensywnym posmakiem - dobrze skomponuje się więc z ulubionymi przyprawami i dodatkami. 

Kaszotto z warzywami: postawmy na witaminy

Kaszotto z warzywami to doskonała okazja do przemycenia w potrawie wielu wartości odżywczych ukrytych w warzywach. Pamiętajmy jednak, by nie gotować potrawy więcej, niż wymaga tego przepis. Jeżeli w przepisie znajdują się właśnie takie warzywa jak dynia, czy batat postaw na pieczenie warzyw jako pierwszy krok do wykonania kaszotto. Upieczenie dodatków pozwoli zamknąć w nich ich pełnię wartości odżywczych. W naszym przepisie dzięki dyni dostarczymy naszemu organizmowi dużą ilość wapnia, selenu potasu i magnezu. Dynia jest także bogata w antyoksydanty, takie jak witaminy z grupy A, C i E. Jeżeli staramy się utrzymywać odpowiednią ilość kwasu foliowego - dynia będzie bardzo dobrym wyborem. 
Por natomiast dodatkowo dostarczy nam sporo witaminy K i B6. Jest też świetnym źródłem żelaza oraz cennego błonnika.

Sprawdź także:

Jak zrobić kaszotto? Przepis na kaszotto z porem i dynią!

Do przygotowania kaszotto potrzebujesz kilkunastu minut w kuchni oraz kilku składników:

  • 750 ml wywaru warzywnego lub wody z łyżką sosu sojowego, 
  • 200 g kaszy pęczak, 
  • 50 g masła, 
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku, 
  • około 500 g dyni, 
  • 75 g tartego sera (polecamy wybrać któryś z twardych rodzajów, np. parmezan),
  • kurkuma i chilli,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy kilka kroków:

  1. Przygotowania rozpocznij od umycia, wydrążenia i pokrojenia dyni w kostkę. Upiecz ją na blasze wyłożonej papierem - wystarczy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeżeli zdecydowałaś się na dynię hokkaido, nie musisz jej obierać. 
  2. W dużym garnku zagotuj bulion lub wodę z sosem sojowym. Dodaj kaszę i zacznij gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kasza powinna wchłonąć cały płyn - zajmie to około 25 minut. Ważna zasada: nie wrzucaj kaszy do wody, która jeszcze nie zaczęła wrzeć.
  3. W międzyczasie przygotuj pora z czosnkiem. Obierz i pokrój warzywa. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż je. Pamiętaj o mieszaniu pora. Wystarczy kilka minut, by warzywa zmiękły. 
  4. Gdy kasza ugotuje się, a bulion zredukuje się, wyłącz źródło ciepła i połącz wszystko razem: pora, czosnek oraz upieczoną dynię. Pamiętaj o przyprawach: kurkuma nada aromatu, a chilli podkręci smak. 
  5. Dodaj parmezan i mieszaj do czasu, aż całość stanie się kremowa. Jeżeli chcesz, by danie było bardzo aksamitne, dodaj łyżkę masła. 
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotowe!