Kasztany jadalne – pochodzenie

Kasztany jadalne rosną na dość dużych drzewach należących do rodziny bukowatych. Średnio dorastają one 35 m wysokości. Co ciekawe, gatunek ten wcale NIE jest spokrewniony z kasztanami, które znamy z naszych polskich parków i ogrodów!

Jako pierwsi cenne właściwości zdrowotne oraz niepowtarzalne walory smakowe docenili starożytni Rzymianie. Wierzyli oni, że spożywanie kasztanów jadalnych zapewnia dobre zdrowie i samopoczucie. Z czasem, przysmak ten coraz bardziej zyskiwał na popularności. Kasztany jadalne zaczęto uprawiać w rejonach Morza Śródziemnego, Azji i Kaukazu. Od kilkunastu lat z powodzeniem prowadzone są też polskie hodowle, dzięki czemu w sezonie jesiennym i my możemy cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami kasztanów – i to w całkiem przystępnej cenie!

Kasztany jadalne – wartości odżywcze

Ten jesienny przysmak to moc dobroczynnych wartości odżywczych. Przede wszystkim, kasztany jadalne zawierają w sobie sporo skrobi, dzięki czemu są cennym źródłem energii. Są również niezastąpioną skarbnicą witamin B, E i K. Zaskakujący może okazać się fakt, że w 100 g kasztanów znajdziecie tyle samo, a niektórzy twierdzą nawet, że jeszcze więcej witaminy C niż w kwaśnej cytrynie! Dodatkowo, kasztany zawierają w sobie całą masę składników odżywczych, takich jak białko i tłuszcze oraz wartościowych minerałów. Są bogatym źródłem potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz fosforu.

Zauważyliście pewnie, że podobne wartości odżywcze odnajdziemy w produktach zbożowych… I tu dobra wiadomość dla wszystkich chorujących na celiakię. W przeciwieństwie do kasz, płatków śniadaniowych, czy pieczywa, kasztanami możecie zajadać się bez obaw – zaliczane są one bowiem do grupy produktów bezglutenowych.

Kasztany jadalne – właściwości prozdrowotne

Kasztany jadalne pomagają na odporność

Nieprzypadkowo pora na kasztany jadalne przypada właśnie jesienią. Dzięki wysokiej zawartości witamin C i B doskonale wzmacniają naszą odporność w sezonie o najwyższym wskaźniku zachorowań na przeziębienie i grypę. Spożywanie kasztanów wspomaga nasz organizm także w walce z wszelkimi infekcjami i wirusami.

Kasztany jadalne wspomagają pamięć i koncentrację

Kasztany jadalne są źródłem lecytyny – organicznego związku chemicznego zaliczanego do fosfolipidów. Dzięki temu spożywanie kasztanów wspomaga pamięć, koncentrację oraz sprawność umysłową. Dodatkowo, leczą uciążliwe bóle głowy. Działają uspokajająco, a dawniej wierzono nawet, że przyczyniają się do przeciwdziałania chorobie Alzheimera.

Kasztany jadalne na dolegliwości trzustki i wątroby

Jedną z największych propagatorek zdrowotnej mocy kasztanów jadalnych była Św. Hildegarda – niemiecka mniszka i uzdrowicielka. To właśnie ona przekonała świat o tym, że kasztany poddane obróbce termicznej i podawane na ciepło, zwalczają wszelkie dolegliwości trzustki. Dodatkowo, przetwory typu miód z kasztanów, mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

Kasztany jadalne jesiennym afrodyzjakiem

Już starożytni Rzymianie zakochali się w kasztanach jadalnych i to nie tylko ze względu na ich cenne właściwości zdrowotne… Niejednokrotnie udowodniono, że są one najlepszym jesiennym afrodyzjakiem! Desery przygotowane z kasztanów doskonale wpływają na potencję oraz popęd seksualny. Nie wierzycie? Przekonajcie się same!

Kasztany jadalne podkręcają metabolizm i wspomagają oczyszczanie organizmu

Kasztany są cennym źródłem błonnika, który hamuje łaknienie, ogranicza nadmierny apetyt i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo, reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga detoksykację organizmu. To nie koniec! Wysoka zawartość potasu i fosforu skutecznie podkręca i reguluje metabolizm.

Kasztany jadalne – jak gotować i inne zastosowania w kuchni

Jak gotować kasztany?

Jednym z najprostszych, a przy okazji najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie kasztanów jest ich ugotowanie. Na początek wrzućcie kasztany do wody, a te które wypłyną na powierzchnie najlepiej będzie wyrzucić. Oznacza to bowiem, że są one puste lub zupełnie wyschnięte. Po dokonaniu wstępnej selekcji ponacinajcie ja na krzyż po wypukłej stronie i gotujcie przez 15 min w nieosolonej wodzie. Po upływie tego czasu, dorzućcie łyżeczkę soli i gotujcie jeszcze przez 5 min. Teraz wystarczy już tylko odcedzić kasztany, usunąć łupiny i… zjeść ze smakiem.

Przepis na Monte Bianco – wyjątkowy deser z kasztanów

Kasztanowy deser Monte Bianco – składniki:

  • 1 kg kasztanów jadalnych
  • 0,5 l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 laska wanilii
  • Szczypta soli
  • Kieliszek ulubionego likieru
  • Bita śmietana na wierzch (ilość wedle uznania)

Kasztanowy deser Monte Bianco – przygotowanie:

  1. Ponacinane na krzyż kasztany włożyć do zimnej, osolonej wody i gotować przez 15 min od zagotowania.
  2. Odcedzić i usunąć łupiny kasztanów.
  3. Kasztany przełożyć do garnka z mlekiem, wanilią, solą i cukrem i gotować aż będą całkowicie miękkie.
  4. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować całość i poczekać do ostudzenia.
  5. Dodać kakao i ulubiony likier, po czym przecisnąć masę przez praskę do ziemniaków.
  6. Przełożyć do pucharków lub ozdobnych słoiczków i nałożyć na wierzch bitą śmietanę.
  7. Podawać schłodzone. Smacznego!