Tradycyjna kawa mrożona pochodzi z Ameryki i jest połączeniem słodzonej kawy z kostkami lodu. Tę mrożoną specjalność wykonuje się często metodą parzenia na zimno, a nie na gorąco. Grubo mielone ziarna kawy zostawia się w zimnej wodzie nawet na 12 godzin. Powstały w ten sposób koncentrat zawiera około 70% mniej kwasów oraz gorzkich substancji niż kawa parzona na gorąco.

Podczas upałów kawa mrożona zastąpi gorące napoje, orzeźwi, a dzięki zawartości kofeiny pobudzi. Możesz przygotować ją na wiele różnych sposobów. Podawana jedynie z lodem jest dietetyczna, a nawet przyspieszy przemianę materii. Jeśli dodasz do niej lody i bitą śmietanę otrzymasz dość kaloryczny (ale za to jaki pyszny!) deser. Czy słyszałaś o kawie z tonikiem, albo o kawie w formie orzeźwiającego sorbetu? Jeżeli nie, to przepisy na ciekawe kawy czekają w galerii. Zostały one przygotowane przez Marcina Rusnarczyka - Mistrza Polski Baristów i eksperta marki Nivona.

Sprawdź też: