Kawa mrożona może być podawana klasycznie z kostkami lodu, syropami lub schłodzonym mlekiem. Możesz do jej przygotowania wykorzystać kawę rozpuszczalną, jak w Dalgona coffee oraz zaparzyć ulubioną mieloną odmianę. Sprawdź nasz przepis na kawę mrożoną po wietnamsku, która odkryje przed tobą zupełnie nowe smaki!

Przepis na kawę mrożoną po wietnamsku

Składniki:

  • czubata łyżeczka kawy mielonej/ lub ziarnistej zmielonej na świeżo,
  • szklanka gorącej wody, ale nie wrzątku,
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego,
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie:

  1. Na dół szklanki wlej mleko skondensowane w pokojowej temperaturze.
  2. Następnie wsyp kawę mieloną i zalej w 1/4 szklanki bardzo gorącą wodą cienkim strumieniem, aby kawa napęczniała.
  3. Pozostaw pod przykryciem około 5-7 minut.
  4. Następnie zalej pozostałą część zimną wodą i odstaw do lekkiego schłodzenia.
  5. Włóż kostki lodu i podawaj od razu. Możesz posypać cynamonem lub wanilią.

Kawa mrożona po wietnamsku z tapioką - przepis

Składniki:

  • 1/3 szklanki cold brew,
  • 2 łyżeczki tapioki,
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego,
  • 1/3 szklanki wody,
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie:

  1. Kawę cold brew możesz przygotować wcześniej w słoiku lub dużym pojemniku z ulubionej odmiany, która ma czekoladowy posmak lub lekko orzechowy. Unikaj tych z wyraźną kwaśną nutą.
  2. Wlej na dno szklanki mleko skondensowane, a także polej po ściankach szklanki.
  3. Dolej cold brew - pamiętaj, że stężenie kofeiny w tym naparze jest nieco wyższe niż w tej parzonej klasycznie.
  4. Wsyp tapiokę i pozwól jej namoczyć się.
  5. Uzupełnij wodą i dodaj kostki lodu.
  6. Podawaj od razu posypaną kakao.