Kawiarka to dla wielu z nas alternatywa cenionej kawy z kawiarni lub inwestycji w ekspres ciśnieniowy z prawdziwego zdarzenia. 

Kawiarka do kawy - jak używać kawiarki?

Jak działa kawiarka? Jej zasady są bardzo proste i nie będą stanowić dla nikogo wyzwania. Dolną część kawiarki - największy element, napełniamy ciepłą lub gorącą wodą. Następnie wystarczy nałożyć sitko - drugi element kawiarki i nasypać do niego odpowiednią ilość kawy. Następnie dokręcamy “górę” kawiarki, czyli dzbanek, w który zbiera się gotowa kawa. Podczas gotowania tak przygotowanej kawiarki na źródle ciepła, zaparzająca się woda przeciska się przez mieloną kawę i zbiera się w górnej części czajnika. 

Dobrze skręconą kawiarkę (nie za mocno) stawiamy na źródle ciepła. Czekajmy do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne bulgotanie. Wtedy odczekajmy od 30 sekund do 2 minut. Czas uzależniony jest od preferencji smakowych - to kwestia Twojego podniebienia, jak długo parzoną kawę wolisz. 

Parzenie kawy w kawiarce jest bardzo szybkie i efektowne. Kawa przypomina bardziej espresso. Jest mocna, wyrazista i intensywna. Na pytanie “jak zaparzyć kawę z kawiarki?”, odpowiemy - banalnie prosto!

Rodzaje kawiarki - na gaz, indukcję, kawiarka elektryczna, ciśnieniowa. Kawiarka stalowa czy aluminiowa?

W sklepach bez problemu kupimy różne typy kawiarek ze względu na materiał, z którego są wykonane:

  • kawiarki aluminiowe,
  • kawiarki stalowe (ze stali nierdzewnej), 
  • kawiarki porcelanowe.

Ze względu na przeznaczenie możemy wyróżnić:

  • kawiarkę na kuchenkę gazową,
  • kawiarkę na płytę elektryczną,
  • kawiarkę na płytę indukcyjną,
  • kawiarkę na płytę ceramiczną.

Kawiarki produkowane są w bardzo wielu rozmiarach od wersji na jedną filiżankę espresso (50 ml) do kawiarki mieszczącej 18 porcji, czyli 900 ml. 

Jaka kawiarka najlepsza?

Nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie. Każda kawiarka ma swoje plusy i minusy. 
Jeżeli szukamy kawiarki budżetowej, z efektownym, kanciastym wyglądem - kawiarka aluminiowa ma największy sens. Aluminium nie jest jednak najtrwalszym z materiałów. Jego zaletą jest jednak lekkość i szybkość nagrzewania - ekspresowa kawa gwarantowana.

Sprawdź też:

Stalowe kawiarki są o wiele trwalsze, ale i droższe. Za wyższą cenę otrzymujemy brak korozji, podatności na odkształcenia i o wiele większą wytrzymałość materiałową. Posłuży nam więc o wiele dłużej. Mają jedynie obłe kształty - ich wygląd jest o wiele nowocześniejszy i mniej stylowy.

Na rynku znajdziemy także kawiarki porcelanowe, najmniej popularne wersje. Są ciężej dostępne i o wiele droższe. Wyglądają jednak bardzo ekskluzywnie i elegancko. Pojemnik na wodę i sitko nadal są aluminiowe lub stalowe. Porcelanową część stanowi czajniczek. 

Kawa z kawiarki - ile kawy do kawiarki, jak mielić kawę do kawiarki 

Złotą zasadą odmierzenia kawy do kawiarki jest wykorzystanie ziarenek kawy. Bialetti nakazywał, by najpierw wsypać do sitka kawiarki ziarenka tak, by w całości go wypełniły. Następnie należy je zmielić - dzięki temu będziemy mieć odpowiednią ilość kawy. 

Kawa do kawiarki powinna być drobno zmielona. Możemy porównać jej ziarenka do drobnej wersji cukru. Uważajmy na bardzo mocne mielenie. Najmniejsze ziarenka mogą wtedy zatykać sitko, przelatywać do wody lub o wiele wydłużyć proces przesączania się wody przez kawę. 

Zmielona kawa, po wsypaniu do sitka, powinna być “wygładzona” specjalną łyżką lub palcem. Nie ubijajmy jej zbyt, nie jest pożądane. Uważajmy, by ziarenka kawy nie dostały się na brzegi lub ranty elementów kawiarki. 

Kawiarka czy ekspres

Wszystko zależy od tego, czego potrzebujemy. Jeżeli szukamy urządzenia, który jednocześnie zmieli kawę, zrobi ją, a także ma opcje spieniania mleka - nie obejdziemy się bez ekspresu. Jeżeli jednak cenimy sobie klasyczną kawę i szukamy dobrej jakości metody na przyrządzenie porannego espresso - nie potrzebujemy więcej, niż oferuje nam kawiarka. :)