Zobacz najzdrowsze kiełki ->>

Bomba odżywcza

Kiełki to skoncentrowane źródło witamin, minerałów i białek, których nam brakuje po zimie. Do hodowania nadają się ziarna zbóż, roślin strączkowych, a także słonecznika i sezamu. Można wysiewać też warzywa, np. kapustę, sałatę, brokuły i rzodkiewki. Podczas kiełkowania rośliny „budzą się do życia”. Wytwarzają wtedy mnóstwo składników odżywczych, które zapewniają wzrost pędom. Dlatego młodziutkie rośliny zawierają więcej potrzebnych nam substancji odżywczych niż dojrzałe warzywa.

Własna hodowla

Pędy roślin można kupić lub wyhodować samodzielnie. Wystarczy szklany pojemnik lub talerz i ziarenka. Muszą to być specjalne nasionka do kiełkowania, nienawożone preparatami do roślin. Kupuje się je w sklepie ze zdrową żywnością. Na początek warto wybrać pędy szybko kiełkujące, np. lucerny, soczewicy lub rzodkiewki. Dwie łyżki ziarenek gwarantują dobry zbiór. Namaczamy je przez 24 godziny, a potem umieszczamy na watce lub w ligninie w pojemniku. Ustawiamy z dala od światła w temperaturze 20 st. C. W tym stadium należy zwilżać ziarenka dwa razy dziennie. Gdy kiełki się pojawią, pojemnik trzeba postawić w świetle, aby pędy się zazieleniły. Można je zjadać z korzonkami, gdy będą miały 2-5 cm wysokości. Wtedy mają maksimum wartości odżywczych.