Z pomocą przyjdzie fantastyczny sprzęt marki Bosch. To maszynka do mielenia, która pomoże na przygotować tradycyjne potrawy na Wielkanoc w dużo krótszym czasie niż zazwyczaj.

Mamy dla Was przepisy na sernik, pasztet oraz jajka faszerowane. We wszystkich tych przepisach pomogą nam maszynki do mielenia marki Bosch CompactPower.

Pyszny sernik z brzoskwiniami, któremu nie oprze się żaden domownik! Sprawdzony od pokoleń!

Ten sernik zachwycił już niejedno podniebienie i zapewniamy, że będzie znikał ze stołu w oka mgnieniu. Zobaczcie przepis na sernik z brzoskwiniami.

Składniki

  •     3 szklanki mąki pszennej
  •     20 dag margaryny
  •     5 żółtek
  •     5 łyżek cukru pudru
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie serowe:

  •     1 kg tłustego sera twarogowego
  •     1 jajko
  •     15 dag margaryny
  •     1 szklanka cukru pudru
  •     1 budyń śmietankowy

Nadzienie brzoskwiniowe:

  •     1 puszka brzoskwiń
  •     5 białek
  •     1 szklanka cukru
  •     Sól

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników szybko zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Wkładamy 1/3 ciasta do lodówki (i dobrze schłodzić), a pozostałe rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy do pieczenia (25x40 cm)

Przygotowanie nadzienia serowego:
Ser mielimy w maszynce Bosch CompactPower 3 razy. Mielenie w tej maszynce w niczym nie przypomina żmudnego kręcenia maszynką, jakie pamiętamy z dawnych lat. Z maszynką Bosch CompactPower przygotowanie sera zajmuje dosłownie kilka chwil. Wszystko dzięki mocy i wydajności urządzenia. Moc zablokowania silnika (Motor Block Power) na poziomie 2000 W gwarantuje dokładne przetwarzanie składników błyskawicznie. Dodatkowo sita z zestawu CompactPower Bosch mają różną grubość (2,7 oraz 4 i 8 mm), dlatego pozwalają kontrolować stopień mielenia, a nasz udział w tym procesie polega jedynie na dobraniu odpowiedniej przystawki, dodawaniu sera i pilnowaniu, by ser płynnie wpadał do miski. Tak zmielony będzie puszysty i bardzo dokładnie zmielony.
Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę. Mieszamy z serem i budyniem w proszku. Masę serową wykładamy na ciasto i wyrównujemy.

Przygotowanie nadzienia brzoskwiniowego:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i układamy równą warstwą na serze. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną piane i rozkładamy na brzoskwiniach.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce do jarzyn (grube oczka) i posypujemy nim pianę.
Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Piekarnik góra-dół.

W tym roku być może nie uda nam się zjeść całego sernika na raz. Warto część zamrozić! Polecamy systemy próżniowe marki Bosch.
Do wyboru mamy trwałe pojemniki próżniowe, specjalne woreczki wielokrotnego użytku oraz poręczny bidon ToGo. Za ich pomocą zachowuje się na dłużej naturalny smak, konsystencję oraz wartości odżywcze zarówno przygotowanych już posiłków, jak i świeżych składników. To też idealne rozwiązanie na ograniczenie marnowania żywności i poznanie nowych sposobów jej przetwarzania.  
Mrożenie żywności w warunkach próżni utrzymuje naturalną wilgoć wewnątrz mrożonki a nie na jej zewnętrzu w postaci kryształków lodu.

Wielkanocny pasztet z królika

Każdy pasztet to przede wszystkim dobrze zmielone składniki. Aby idealnie zmielić mięso potrzeba solidnej maszynki. Z pomocą wielofunkcyjnej maszynki do mielenia Bosch CompactPower, w kilka chwil drobno zmielimy wszystkie rodzaje mięs. Wysoka moc (2000 W MBP*) i duża komora mielenia (aż 8 cm) pozwolą w kilka chwil przerobić nawet do 4 kg mięsa na minutę przy sicie 8 mm. Duży otwór wsypowy i popychacz dodatkowo ułatwią i przyspieszą mielenie. Funkcja rewers zwiększa komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Dzięki niej można bez problemu cofnąć obrót maszynki i usunąć twardy element np. kostkę, która utrudnia mielenie.


Tak samo maszynka poradzi sobie z pozostałymi składnikami pasztetu. Szybki i perfekcyjny efekt za każdym razem gwarantowany.

Składniki:

  •         1 królik
  •         1 kostka rosołowa
  •         200 g gotowanego boczku
  •         150 g słoniny
  •         20 plastrów słoniny
  •         1 pęczek włoszczyzny
  •         2 cebule
  •         200 g wątróbki drobiowej
  •         1 kajzerka
  •         5 jajek
  •         1 Liść laurowy
  •         3 ziarenka ziela angielskiego
  •         1 szczypta pieprzu czarnego
  •         2 łyżki bułki tartej
  •         1 łyżka margaryny
  •         1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •         1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Boczek, królika i włoszczyznę zalewamy wodą. Dodajemy do wody również ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotujemy składniki, aż staną się miękkie. Następnie oddziel mięso od kości.
Mięso z królika, boczek i warzywa mielimy w maszynce. 150 g słoniny oraz cebulę kroimy w kostkę. Wytapiamy kawałki słoniny i szklimy na niej cebulę. Sparzamy wątróbkę drobiową, a kajzerkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Wątróbkę wraz z wilgotną bułką mielimy w maszynce. Przekładamy wszystkie zmielone składniki do naczynia, następnie dorzucamy jajka i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru z gotowania mięsa kostkę rosołową z kury. Do całości wsypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy masę rozmarynem i czarnym pieprzem.
Mieszamy starannie mięsną masę i wkładamy ją do natłuszczonej margaryną oraz posypanej bułką tartą foremki. Pasztet nakrywamy z wierzchu plastrami słoniny. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 1,5 godziny. Serwujemy po wystygnięciu.

I na koniec klasyk, czyli jajka faszerowane.

By przygotować farsz, potrzebujemy zmielić dokładnie wszystkie składniki. Wielofunkcyjna maszynka Bosch CompactPower posiada nakładkę z szatkownicą, wyposażoną w wymienne bębny o oczkach różnej grubości. Wybierając tę najdrobniejszą, z łatwością zetrzemy poszczególne składniki do farszów w dosłownie kilka chwil. A dzięki bębnom wykonanym ze stali nierdzewnej, każda papka nie przesiąka innymi zapachami, a samo urządzenie znacznie łatwiej się czyści.


Nadzienie do wielkanocnych jajek możesz uatrakcyjnić za pomocą różnych – mniej lub bardziej tradycyjnych – dodatków.

Oto 3 pomysły na farsz do jajek wielkanocnych.

Jajka faszerowane buraczkami

  •         4 ugotowane jajka
  •         niewielki ugotowany burak
  •         ok. 1 łyżeczka chrzanu (może być troszkę więcej, wg uznania)
  •         sól i pieprz

   Jajka obieramy i kroimy na pół. Ugotowanego buraka obieramy. Buraczki, chrzan i żółtka z jajek mielimy, doprawiamy solą i pieprzem.
    W miejsce po żółtkach nakładamy przygotowany farsz.

Jajka faszerowane twarożkiem

  •     6 jajek ugotowanych na twardo
  •     pudełko koziego twarożku (około 100 g)
  •     10 kaparów z zalewy
  •     sól
  •     pieprz

Jajka obrać, przeciąć wzdłuż, wybrać żółtka.
Żółtka, twaróg i kapary mielimy, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej przechowywać farsz w pojemniku próżniowym, by nie stracił swojej świeżości i smaku. W Wielkanoc masą napełniamy jajka.

Jajka faszerowane szynką

  •     6 jajek ugotowanych na twardo
  •     50 g gotowanej szynki
  •     łyżka miękkiego masła
  •     łyżka majonezu
  •     2 łyżki siekanego szczypiorku
  •     sól
  •     pieprz

Jajka obrać, przeciąć wzdłuż, wybrać żółtka. Szynkę, żółtka masło i majonez zblendować. Dodać szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Połówki jaj faszerować i przybrać według uznania.