Nie masz pomysłu na szybki obiad? Czasem najprostsze przepisy są najlepszym rozwiązaniem. W kuchni warto sięgać do zapomnianej polskiej kulinarnej klasyki. Czasem wystarczą trzy składniki, takie jak jajka, mąka i twaróg, by w krótkim czasie wyczarować pożywny posiłek dla całej rodziny.

Kluski leniwe – skąd taka nazwa?

Serowe, słodkie i do tego leniwe. Dlaczego? Nazwa nie jest przypadkowa – leniwe, bo ich wykonanie nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania – robi się je z 3 składników, jak pierogi, ale dużo szybciej, bez długiego wałkowania, wykrawania, a przede wszystkim nadziewania i lepienia. Choć ze względu na skład nazywane są także pierogami, to bardziej pasuje do nich określenie: kluski. Wystarczy, że produkty wrzucimy do jednej miski, krótko wyrobimy, pokroimy nożem i wrzucimy do wrzątku.  Kluski leniwe były popularne w Polsce już wiele lat temu, bo to danie tanie, sycące, szybkie i proste w wykonaniu. Pyszne słodkie kluski z twarogiem będzie w stanie zrobić każdy.

Kluski leniwe na słodko

Ten obiad pokochają wszyscy! Dzieci, bo kluski można posypać cukrem i dorośli, bo zaspokoi głód i będzie odskocznią od tradycyjnego zestawu: ziemniaki, surówka i kotlet. To idealne danie, gdy szybko potrzebujemy pomysłu na obiad, a w kuchni mamy tylko podstawowe składniki. Wystarczy mąka, jajko i twaróg. Nie wierzysz? Sprawdź!

Kluski leniwe - przepis

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu Mazurski Smak
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • roztopione masło extra Łaciate
  • ok. 350 g gęstej śmietany Łaciata 18%
  • cukier wanilinowy
  • cukier biały + opcjonalnie brązowy
  • 200 g mrożonych mieszanych owoców
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Przygotowanie:
Twaróg wkładamy do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgniatamy (najlepiej praską do ziemniaków). Na stolnicę wysypujemy 2 łyżki mąki, wykładamy ser z jajkiem, na wierzch przesiewamy mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej. Zagniatamy szybko składniki, łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypujemy stolnicę niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczamy go szerokim nożem i kroimy ukośnie na kawałki (podobnie jak kopytka). Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wkładamy kluski. Gotujemy przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Śmietanę mieszamy z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem. Owoce wkładamy do rondelka lub garnka i podgrzewamy aż się rozmrożą, w międzyczasie kilka razy mieszamy. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są bardzo kwaśne można je posłodzić.

Ugotowane kluski wykładamy na talerze, skrapiamy roztopionym masłem, posypujemy brązowym lub białym cukrem i cynamonem. Jeśli lubimy możemy je polać śmietaną i sosem owocowym.

Zobacz również: