Kluski leniwe - przepis
Składniki
- 250 g sera białego
- 100 g masła
- 250 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Nastaw garnek z wodą i dodaj soli jak przy gotowaniu makaronu.
- W misce wymieszaj biały ser, mąkę i całe jajko. Dodaj do tego szczyptę soli. Ciasto powinno tworzyć zwartą masę odchodzącą od dłoni. Gdyby nadal bardzo się kleiło, możesz dodać odrobinę mąki i ponownie wymieszać.
- Aby ciasto nie przywarło do blatu, możesz obsypać go jak i ciasto odrobiną mąki. Podziel ciasto na trzy równe porcje i z każdej uformuj wałeczek. Spłaszcz go delikatnie i pokrój na skos na małe, dwucentymetrowe kawałki.
- Wrzuć kawałki na gotującą się wodę. Gotuj je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- W międzyczasie włóż masło do rondelka i roztop je na małym ogniu. Dodaj do roztopionego masła tarta bułkę i poczekaj aż się lekko zarumieni.
Sposób podania:
Pierogi leniwe najczęściej podaje się z bitą śmietaną, okraszone masłem lub smażoną bułką tartą, cukrem, albo z cukrem i cynamonem.
Komentarze