Kluski leniwe - przepis

Składniki

  • 250 g sera białego
  • 100 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw garnek z wodą i dodaj soli jak przy gotowaniu makaronu.
  2. W misce wymieszaj biały ser, mąkę i całe jajko. Dodaj do tego szczyptę soli. Ciasto powinno tworzyć zwartą masę odchodzącą od dłoni. Gdyby nadal bardzo się kleiło, możesz dodać odrobinę mąki i ponownie wymieszać.
  3. Aby ciasto nie przywarło do blatu, możesz obsypać go jak i ciasto odrobiną mąki. Podziel ciasto na trzy równe porcje i z każdej uformuj wałeczek. Spłaszcz go delikatnie i pokrój na skos na małe, dwucentymetrowe kawałki.
  4. Wrzuć kawałki na gotującą się wodę. Gotuj je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. W międzyczasie włóż masło do rondelka i roztop je na małym ogniu. Dodaj do roztopionego masła tarta bułkę i poczekaj aż się lekko zarumieni. 

Sposób podania:

Pierogi leniwe najczęściej podaje się z bitą śmietaną, okraszone masłem lub smażoną bułką tartą, cukrem, albo z cukrem i cynamonem.