Knedle ze śliwkami - składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki
- 1-2 jajka
- sól
- kilogram śliwek (najlepsze węgierki, ale można też używać inny gatunków, a także śliwek mrożonych)
- cukier puder, masło i bułka tarta do podania
Knedle ze śliwkami - przygotowanie:
Śliwki płuczemy, rozcinamy i usuwamy pestkę (mrożone wystarczy opłukać i dobrze osączyć). Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jajka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Kroimy go na plastry. Każdy plaster następnie delikatnie rozklepujemy, układamy na nim śliwkę i owijamy ją ciastem formując kulkę. Knedle gotujemy w osolonej wodzie (nie za długo, wystarczy, gdy wypłyną, trzymać je jeszcze na ogniu przez ok. minutę). Wyjmujemy za pomocą cedzakowej łyżki. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim bułkę tartą. Podsmażoną bułką pokrywamy knedle. Posypujemy cukrem pudrem. Knedle możemy też podać polane słodką śmietaną.
Shutterstock
--
Zobacz też: Placki z jabłkami na trzy sposoby >>>
Komentarze