Knedle ze śliwkami - składniki:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1-2 jajka
  • sól
  • kilogram śliwek (najlepsze węgierki, ale można też używać inny gatunków, a także śliwek mrożonych)
  • cukier puder, masło i bułka tarta do podania

Knedle ze śliwkami - przygotowanie:

Śliwki płuczemy, rozcinamy i usuwamy pestkę (mrożone wystarczy opłukać i dobrze osączyć). Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jajka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Kroimy go na plastry. Każdy plaster następnie delikatnie rozklepujemy, układamy na nim śliwkę i owijamy ją ciastem formując kulkę. Knedle gotujemy w osolonej wodzie (nie za długo, wystarczy, gdy wypłyną, trzymać je jeszcze na ogniu przez ok. minutę). Wyjmujemy za pomocą cedzakowej łyżki. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim bułkę tartą. Podsmażoną bułką pokrywamy knedle. Posypujemy cukrem pudrem. Knedle możemy też podać polane słodką śmietaną.

knedle-ze-śliwkami-przepis

Shutterstock

--

Zobacz też: Placki z jabłkami na trzy sposoby >>>

Rogal marciński - oryginalny przepis >>>