Jak zrobić kolorowy makaron?

Wiele z nas wyrabia w domu swój własny makaron. Jest to dość czasochłonne, natomiast własne - smakuje najlepiej. Miękko-twardy, sprężysty, świeży - to kilka z licznych zalet samodzielnie przygotowanego makaronu. Jeżeli planujemy dodać koloru do naszej potrawy, warto zapoznać się z pięcioma naturalnymi barwnikami kuchennymi:

  • Kolor zielony - można stworzyć z natki pietruszki, bazylii lub szpinaku
  • Kolor żółty - za pomocą szafranu lub curry
  • Kolor brązowy - wyrabiany z mąki z pełnego przemiału
  • Kolor czerwony - papryka czerwona, pomidory suszone, puree z buraka, suszone buraki, koncentrat pomidorowy
  • Kolor szary- wyrabiany z mąki gryczanej
  • Kolor czarny - z dodatku atramentu z ośmiornicy

Jak zrobić zielony makaron?

Aby makaron miał zielony kolor należy dodać do niego parzoną pietruszkę, bazylię lub liście szpinaku. Zieleninę pokrój dokładnie siekaczem do ziół.

Jak zrobić czarny makaron?

Czarny makaron barwiony jest atramentem z kałamarnicy. Mięczak ten wydobywa z siebie płyn w momencie kiedy się boi. To właśnie ta ciecz jest używana do barwienia produktów spożywczych na czarno. Atrament z ośmiornicy jest niedostępny w Polsce, natomiast czarny makaron znajdziecie w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych.

Jak zrobić czerwony makaron?

Czerwony kolor uzyskasz dodając drobno pokrojone lub przetarte pomidory, a także czerwoną paprykę.Świetnie w roli czerwonego barwnika sprawdzają się także puree lub sok z buraków.

Jak zrobić brązowy makaron?

Podczas robienia makaronu według swojego przepisu, wystarczy zamienić mąkę z pszenicy na taką z pełnego przemiału. Gryczaną, razową etc.

 

>>> 3 legendy o włoskich daniach, których nie znacie

>>> Ozdobny łańcuch z makaronu - DIY