Chyba w każdym domu na Wigilię na stole gości kompot z suszu. Jak zrobić go samodzielnie, nie kupując gotwej mieszanki? Zobaczcie przepis.

Kompot z suszu - przepis

Składniki:

  • 200g suszonych Śliwek Kalifornijskich
  • 100g suszonych jabłek
  • 100g suszonych moreli
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonych fig
  • 5-6 goździków
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • 2 litry wody
  • miód - do smaku

Kompot z suszu - przygotowanie:

Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami.

Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut - nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do smaku miodem.

Kompot z suszu podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzony.

Zobacz też:

iStock

Zobacz również: