Przepis na konfiturę z cebuli

Składniki:

  • 6 czerwonych cebul,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i odrobina pieprzu do smaku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie zeszklij obraną i pokrojoną cebulę. Dopraw ją solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj ocet i miód. Konfiturę z cebuli smaż do momentu aż zgęstnieje, a ocet odparuje. Przełóż do małych słoiczków i pasteryzuj.

Do czego pasuje konfitura z cebuli?

Konfiturę z cebuli można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z serami, mięsem czy pasztetem. Można podać ją do obiadu, ale też posmarować nia kanapkę z chlebem na zakwasie czy po prostu grzankę. Warto poddać ja pasteryzacji, bo bez nie konfitura z cebuli może być trzymana w lodówce jedynie do 2 tygodni.