Kopertki drożdżowe - przepis
Składniki:
- 3 dag świeżych drożdży
- 250 ml śmietany 18%
- 25 dag margaryny
- 70–80 dag mąki, w ilości ile się wgniecie
- marmolada i nutella do nadziania
- jajko, rozmącone do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy z niewielką ilością śmietany. Łączymy z pozostałą śmietaną, margaryną, dodajemy mąkę i zagniatamy. Mąki dajemy tyle ile ciasto „zabierze”, powinno przypominać to na pierogi. Elastyczne ciasto rozwałkowujemy dość cienko (pamiętajmy, że ciastka urosną).
W cieście wycinamy kwadraty o boku 5 cm, na środku kładziemy odrobinę marmolady lub nutelli i dokładnie sklejamy po skosie końcówki dwóch boków. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15–20 min, na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
Komentarze