Kopiec kreta - składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 200 ml mleka,
  • 180 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 6 łyżek kakao,
  • 2 jajka.

Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 banany.
Kopiec kreta
Zdjęcia: Monika i Łukasz Giza, Parat Group

Kopiec kreta - przygotowanie

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Ubijaj przez 5–10 minut, aż podwoją objętość i zgęstnieją. W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao). W trzeciej misce połącz mokre składniki (mleko i olej).

Do masy jajecznej dodawaj na przemian suche i mokre składniki. Tak przygotowane ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez 45–50 minut, sprawdzając patyczkiem.

W misce ubij śmietankę z cukrem aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj serek mascarpone i startą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dbając, aby krem nie stracił gęstości.

Gotowe ciasto wystudź. Następnie odkrój górę i wydrąż środek ciasta, uzyskując kształt miski. Okruchy równomiernie pokrusz i odłóż. Na dno ciasta wyłóż pokrojone banany, na nie wylej krem. Całość posyp czekoladowymi okruszkami, przyklep i schłodź w lodówce. Po kilku godzinach kopiec kreta będzie gotowy.

Więcej przepisów w książce Damiana Kordiasa "Ale Ciacho":

Damian Kordas