Kopytka - przepis

Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
200 g mąki
1 jajko
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i pozostawiamy do wychłodzenia.
Po ostudzeniu przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub maszynkę do mielenia mięsa. Następnie przekładamy masę na posypaną mąką stolnicę, robimy w środku dołek, wbijamy do niego jajko i przesiewamy przez sitko 2/3 mąki.
Krótko wyrabiamy ciasto. Długie wygniatania powoduje, że staje się coraz rzadsze. Jeśli ciasto lepi się do rąk dodajemy trochę mąki.
Na posypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki z ciasta, lekko je spłaszczamy i kroimy na ukośne kopytka.
Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy 1 łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka partiami, tak by się luźno mieściły w garnku i nie posklejały. Kiedy tylko kopytka wypłyną od razu wyjmujemy z garnka.

Do kopytek możemy użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Będą dobrze przestudzone, dzięki czemu lepiej będzie wyrabiać się ciasto.

Z czym można podawać kopytka?
Grzyby, sery, mak, szpinak, gulasz oraz różnego rodzaju sosy . Pyszne są też polane roztopionym masłem i przysmażoną cebulką z kawałkami boczku lub kiełbasy.

Smacznego!