Kozieradka na pierwszy rzut oka przypomina koniczynę, jest rośliną jednoroczną i pochodzi z rodziny motylkowatych. Jej owoc to długi strąk, który wydziela korzenny zapach. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Aby otrzymać wartościowe nasiona, roślinę się kosi, a następnie suszy się i wyłuskuje w celu otrzymania nasion.

Kozieradka – supernasiona

W nasionach kozieradki znajdziemy całą masę cennych składników. Wśród nich: flawonoidy, witaminy (C, B6, kwas foliowy, A), tłuszcze, białka, cholina, lecytyna, alkaloid trygonelina, gorycze, olejek eteryczny oraz minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Kozieradka – wzmacnia odporność

Nasiona kozieradki wykorzystuje się od dawien dawna głównie ze względu na zawartość substancji śluzowych. Można stosować je zewnętrznie, ale dopiero stosowanie doustne wzmacnia mechanizmy odpornościowe oraz pobudza czynności wydzielnicze. Dodatkowo kozieradka pobudza czynność krwiotwórczą szpiku kostnego i tym samym przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych i białych krwinek.

Kozieradka – ochrania nasz żołądek

Nasiona kozieradki zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego oraz śliny. Kozieradka ułatwia trawienie i zwiększa przyswajalność składników, zwłaszcza aminokwasów. W czasie choroby kozieradka może przyczynić się do przyrostu masy ciała.

Olej z nasion kozieradki – właściwości

Sama kozieradka pospolita ma nieprzyjemny, drażniący zapach, dlatego nieczęsto można spotkać ją w mieszankach ziołowych. Zdecydowanie częściej można znaleźć olej z nasion kozieradki. Jakie ma właściwości?

Olej z nasion kozieradki działa przeciwzapalnie i osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego często używa się go w chorobie wrzodowej. Olej ma właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe i żółciopędne, może dzięki temu być stosowany jako środek regulujący wypróżnienia. Przez to, że stymuluje wytwarzanie śluzu, pomaga w usuwaniu alergenów z układu oddechowego i toksyn z dróg moczowych.

Kozieradka – jak stosować?

W preparatach doustnych stosuje się nasiona z innymi surowcami zielarskimi. Nasiona w formie sproszkowanej można stosować zewnętrznie lub doustnie.

Aby nasiona działały jako środek wzmacniający wystarczy wymieszać jedną łyżeczkę sproszkowanych nasion wymieszanych z taką samą ilością konfitur lub miodu. Wymieszaną łyżeczkę stosujemy dwa razy dziennie w trakcie posiłku.

Kozieradka – odwar

Aby zrobić odwar z kozieradki należy jedną łyżkę sproszkowanych nasion zalać jedną szklanką letniej wody i dokładnie wymieszać. Następnie gotujemy to na łagodnym ogniu, pod przykryciem przez około 3 minuty. Odstawiamy na kilka minut do wystudzenia. Odwar stosujemy na czyraki, stany zapalne skóry i wrzody.

Kozieradka – okład

Aby zrobić okład z kozieradki, który możemy stosować na te same dolegliwości do odwar, musimy wymieszać od 50 do 100 g sproszkowanych nasion z wodą tak, aby uzyskać konsystencję pastę. Do uzyskanej pasty dodajemy ½ łyżeczki kwasu octowego 10% i ponownie mieszamy. Następnie ogrzewamy, rozsmarowujemy na płótnie i przykładamy do chorego miejsca. Okład należy zmieniać mniej więcej 2 do 3 razy dziennie.

Kozieradka – kompres

Aby zrobić kompresy na rany ropne należy rozdrobnić w moździerzu 20 g nasion kozieradki. W mikserze rozdrabniamy 10 g świeżego ziela ogórecznika, ziela nostrzyka lub liści babki lancetowatej. Mieszamy, dolewamy wodę i tworzymy papkę. Roztwór rozgrzewamy w naczyniu i przenosimy na gazę. Ciepły kompres przekładamy na skórę ze zmianami ropnymi lub z zapaleniem. Okłady zmieniamy 2-3 razy dziennie.