Z ciecierzycy można ukręcić nie tylko popularny hummus - ale również pyszny i pożywny krem czekoladowy, który będzie idealny do tostów, kanapek, naleśników i deserów. Można go dodać do kruchych babeczek, tart, ciasta francuskiego i wielu innych wypieków. do tego jest mniej kaloryczny i zdrowszy niż propozycje ze sklepu, które z reguły są produkowane na bazie tłuszczu (którym często jest kontrowersyjny olej palmowy). Oprócz tego, dodana do masy kakaowej cieciorka ma wiele cennych dla organizmu właściwości. Jej ziarenka zawierają dużo białka, często są więc elementem diety sportowców. Ciecierzyca pomaga też naturalnie obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, poprawia metabolizm, zapobiega zaparciom i jest uznawana za afrodyzjak.

Krem czekoladowy z ciecierzycy - składniki:

  • 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
  • 3/4 szklanki daktyli lub śliwek suszonych
  • Tabliczka gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao (np. 50%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 szczypty soli
  • szczypta cynamonu

Krem z ciecierzycy - przygotowanie:

Ciecierzycę namocz w wodzie i pozostaw na jedną noc. Następnie zmień wodę, delikatnie posól i gotuj aż zmięknie. Odstaw do ostudzenia. Osącz i przełóż do naczynia blendera. Dodaj daktyle i zmiksuj na gładką masę.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przełóż do masy z ciecierzycy. Dodaj kakao, mleko, cynamon i czekoladę i zmiksuj wszystkie składniki na gładką, ciemną i jednolitą masę. Gotowy krem czekoladowy przełóż do większego słoika i przechowuj w lodówce. 

--

Źródło: Odkrywamyzakryte.com