PORCJA: 210 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE
Składniki na krem z cukinii z ziołowym pesto:
● cebula
● oliwa
● 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
● 750 g cukinii
● 750 ml bulionu warzywnego
● 60 ml kwaśnej śmietany
● migdałowe płatki
Pesto:
● 2 szklanki listków trybuli lub natki
● 1/4 szklanki pestek słonecznika
● 1/3 szklanki drożdżowych płatków
● łyżka soku z cytryny
● ząbek czosnku
● oliwa
● sól
● pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek i smażyć minutę. Wrzucić pokrojoną cukinię i chwilę dalej smażyć. Wlać bulion, po zagotowaniu gotować przez 12 minut. Zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Składniki na pesto utrzeć; ucierając, dolewać oliwę aż do uzyskania pożądanej gęstości. Zupę rozlać do miseczek. Do każdej porcji włożyć po łyżeczce pesto, wsypać uprażone płatki migdałów i skropić oliwą. Osobno podać grzanki posmarowane pozostałym pesto.
Smacznego!
Komentarze