Składniki:

600 g dyni bez pestek i skórki
2 łyżki masła klarowanego  
20 gram świeżego imbiru
0,5-0,7 l bulionu warzywnego
100 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz
kilka pestek dyni (do dekoracji)
1 pomidor
serek topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler SERTOP
2 kromki białego pieczywa (bagietka)

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na małą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i  lekko podsmażamy imbir. Następnie dodajemy dynię. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie parzymy pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę. 

Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i układamy plasterki (rwiemy na kawałki)  sera topionego. Całość zapiekamy  w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor. 

Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z resztą serka topionego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni  pestkami dyni i przygotowanymi wcześniej grzaneczkami. 

Przyjemna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe wieczory.

Smacznego!