Kremowa zupa grzybowa

Porcja: 312 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje

Składniki na kremową zupę grzybową

  • 400 g świeżych grzybów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 l bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 400 g ziemniaków
  • 3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
  • natka
  • sól
  • mielony pieprz

Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Cebule obrać, posiekać. Podobnie obrać i posiekać czosnek.
Oliwę rozgrzać na patelni. Podsmażyć na niej czosnek i cebulę, a następnie wrzucić grzyby. Chwilę razem smażyć.
Zawartość patelni przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach i sól do smaku. Gotować, aż grzyby będą miękkie.
Ziemniaki obrać, opłukać. Zalać wodą, osolić i ugotować do miękkości. Część ziemniaków zmiksować, wszystkie połączyć z zupą. Zupę zagotować i doprawić śmietaną oraz solą i ewentualnie mielonym pieprzem.
Przed podaniem posypać natką.

NASZA RADA

Nadasz potrawie włoski charakter, jeżeli przed podaniem do każdej porcji gorącej zupy wsypiesz po łyżce startego parmezanu.