Kruche rogaliki serowe - przepis
Na ok 25 sztuk
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 25 sera twarogu zmielonego
- 2 małe jajko
- cukier puder do posypania
- marmolada
Przygotowanie
Mąkę przesiekać z masłem, dodać jajko, ser i całość zagnieść do gładkiej konsystencji.
Wyrobione ciasto zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykroić kwadraty 8x8 cm.
Na środku każdego kwadratu położyć porcję marmolady i zwinąć w rogalik – zwijamy po skosie, od ostrego końca.
Każdy gotowy rogalik posmarować po wierzchu jajkiem
Piec 20-25 min w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Upieczone rogaliki posypać na górze cukrem pudrem
Komentarze