Kruche rogaliki serowe - przepis

Na ok 25 sztuk

Składniki:

  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 25 sera twarogu zmielonego
  • 2 małe jajko
  • cukier puder do posypania
  • marmolada

Przygotowanie

Mąkę przesiekać z masłem, dodać jajko, ser i całość zagnieść do gładkiej konsystencji.

Wyrobione ciasto zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykroić kwadraty 8x8 cm.

Na środku każdego kwadratu położyć  porcję marmolady i zwinąć w rogalik – zwijamy po skosie, od ostrego końca.

Każdy gotowy rogalik posmarować po wierzchu jajkiem

Piec 20-25 min w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Upieczone rogaliki posypać na górze cukrem pudrem