Krupnik z kaszą jaglaną na indyku - przepis

Składniki (4-6 porcji)

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (np. Halina)
  • 300 g piersi z indyka
  • włoszczyzna
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę młodej cukinii
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3/4 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/3 łyżeczki przyprawy kurkuma
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz, ewentualnie kostka rosołowa bio z dobrymi składnikami
  • świeże zioła (natka pietruszki, natka selera, liście lubczyku – to wszystko opcjonalnie, jeśli jest dostępne)
  • zioła do posypania zupy już na talerzu (wedle gustu)
  • 2,5 litra wody

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Jeśli używasz kostki rosołowej, dodaj ją teraz. Całość gotuj ok. 45 minut.
  2. W międzyczasie umyj indyka, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w niedużą kostkę.
  3. Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Dodaj indyka i lekko go podsmaż na jasnozłoty kolor, często mieszając.
  4. Włoszczyznę z rosołem przecedź. Dodaj kaszę jaglaną, świeże zioła i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut.
  5. Pomidory poprzekrawaj na połówki. Dodaj do zupy pomidory i cukinię. Gotuj 2 minuty.
  6. Dodaj do zupy przyprawy: sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli nie używałeś kostek rosołowych.
  7. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolej do niej wrzątku, pamiętaj o doprawieniu do smaku.
  8. Podawaj z pokrojoną marchewką (z rosołu) i ulubionymi ziołami (koper, natka pietruszki, tymianek, cząber itp).