Krupnik z kaszą jaglaną na indyku - przepis
Składniki (4-6 porcji)
- 1 woreczek kaszy jaglanej (np. Halina)
- 300 g piersi z indyka
- włoszczyzna
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę młodej cukinii
- 5 średnich ziemniaków
- 3/4 szklanki pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/3 łyżeczki przyprawy kurkuma
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz, ewentualnie kostka rosołowa bio z dobrymi składnikami
- świeże zioła (natka pietruszki, natka selera, liście lubczyku – to wszystko opcjonalnie, jeśli jest dostępne)
- zioła do posypania zupy już na talerzu (wedle gustu)
- 2,5 litra wody
Wykonanie:
- Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Jeśli używasz kostki rosołowej, dodaj ją teraz. Całość gotuj ok. 45 minut.
- W międzyczasie umyj indyka, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w niedużą kostkę.
- Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Dodaj indyka i lekko go podsmaż na jasnozłoty kolor, często mieszając.
- Włoszczyznę z rosołem przecedź. Dodaj kaszę jaglaną, świeże zioła i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut.
- Pomidory poprzekrawaj na połówki. Dodaj do zupy pomidory i cukinię. Gotuj 2 minuty.
- Dodaj do zupy przyprawy: sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli nie używałeś kostek rosołowych.
- Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolej do niej wrzątku, pamiętaj o doprawieniu do smaku.
- Podawaj z pokrojoną marchewką (z rosołu) i ulubionymi ziołami (koper, natka pietruszki, tymianek, cząber itp).
Komentarze