Spotkanie we dwoje, rodzinna kolacja wigilijna, obiad w azjatyckim stylu, a może impreza dla przyjaciół z hiszpańskimi przysmakami? W każdym rozdziale znajdziecie przepisy z różnych zakątków świata – od dań klasycznych po autorskie wariacje z nutą szaleństwa. „Z różnych stron świata” zachwyca i inspiruje. Nie tylko zachęca do przygotowania skomponowanych przez autora dań, ale też skłania do stworzenia czegoś nowego.
Ta książka to prawdziwa skarbnica pyszności. Cilbir – tureckie jajka z jogurtem, kaczka z sosem z granatu i purée z suszonych owoców, focaccia ze śliwkami i orzechami oraz sernik chałwowy na zimno. To tylko kilka przysmaków, na które przepisy znajdziecie w tej książce.
Laureat 10. edycji programu „MasterChef”, Maciej Regulski tak mówi o swojej książce:
Podzieliłem rozdziały mojej książki tak, by przepisy pasowały na każdą okazję. Mamy dania z woka, które są zwykle przygotowane na szybko, nie najatrakcyjniejsze, za to z ogromną dawką smaku. Dania wigilijne, które są mi szczególnie bliskie – co roku przygotowuję kolację wigilijną i jest to dla mnie wyjątkowy czas, więc podchodzę do nich ze starannością, tworząc małe formy artystyczne. W książce umieściłem też dania z Hiszpanii, która przewija się nie tylko przez program, ale też przez moje życie; dania, które poznałem w Kraju Basków, ale także te, które wypróbowałem, studiując na południu tego kraju. Jest rozdział z daniami klasycznymi, które świetnie się sprawdzą na kolacje z przyjaciółmi, a także mieszaniu przeze mnie całego świata na jednym talerzu. Znajdziemy także potrawy, które określiłem jako „fast food”, chociaż niektóre z nich wymagają trochę więcej czasu, ale ja rozumiem ten zwrot jako określenie typu jedzenia, które wiemy, że będzie pyszne, ale może i odrobinę mniej zdrowe. Dla ludzi lubiących słodycze przygotowałem parę deserów, a całość książki zamyka krótki dział z przetworami, które mnie osobiście bardzo zajmują i są ogromną częścią mojego gotowania.
fragment książki
Przepis na pierogi z grzybami i orzechami
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 125 ml gorącej wody
farsz:
- 200 g orzechów ziemnych
- 2 garście suszonych grzybów
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, podsypujemy mąką, jeśli potrzeba. Odkładamy do odpoczynku. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, grzyby namaczamy we wrzątku, orzechy podsmażamy na średnim ogniu, aż się zarumienią, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki na nadzienie, doprawiamy je solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na 3 mm, wykrawamy okręgi, nakładamy na nie porcje farszu, sklejamy, postępujemy tak z całym ciastem i farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 4 minuty od czasu wypłynięcia. Odcedzamy i dekorujemy szczypiorkiem.
Zobacz również:
Komentarze