Spotkanie we dwoje, rodzinna kolacja wigilijna, obiad w azjatyckim stylu, a może impreza dla przyjaciół z hiszpańskimi przysmakami? W każdym rozdziale znajdziecie przepisy z różnych zakątków świata – od dań klasycznych po autorskie wariacje z nutą szaleństwa. „Z różnych stron świata” zachwyca i inspiruje. Nie tylko zachęca do przygotowania skomponowanych przez autora dań, ale też skłania do stworzenia czegoś nowego.

Ta książka to prawdziwa skarbnica pyszności. Cilbir – tureckie jajka z jogurtem, kaczka z sosem z granatu i purée z suszonych owoców, focaccia ze śliwkami i orzechami oraz sernik chałwowy na zimno. To tylko kilka przysmaków, na które przepisy znajdziecie w tej książce. 

Laureat 10. edycji programu „MasterChef”, Maciej Regulski tak mówi o swojej książce:

Podzieliłem rozdziały mojej książki tak, by przepisy pasowały na każdą okazję. Mamy dania z woka, które są zwykle przygotowane na szybko, nie najatrakcyjniejsze, za to z ogromną dawką smaku. Dania wigilijne, które są mi szczególnie bliskie – co roku przygotowuję kolację wigilijną i jest to dla mnie wyjątkowy czas, więc podchodzę do nich ze starannością, tworząc małe formy artystyczne. W książce umieściłem też dania z Hiszpanii, która przewija się nie tylko przez program, ale też przez moje życie; dania, które poznałem w Kraju Basków, ale także te, które wypróbowałem, studiując na południu tego kraju. Jest rozdział z daniami klasycznymi, które świetnie się sprawdzą na kolacje z przyjaciółmi, a także mieszaniu przeze mnie całego świata na jednym talerzu. Znajdziemy także potrawy, które określiłem jako „fast food”, chociaż niektóre z nich wymagają trochę więcej czasu, ale ja rozumiem ten zwrot jako określenie typu jedzenia, które wiemy, że będzie pyszne, ale może i odrobinę mniej zdrowe. Dla ludzi lubiących słodycze przygotowałem parę deserów, a całość książki zamyka krótki dział z przetworami, które mnie osobiście bardzo zajmują i są ogromną częścią mojego gotowania.
fragment książki

Przepis na pierogi z grzybami i orzechami

Składniki:
ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml gorącej wody

farsz:

  • 200 g orzechów ziemnych
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, podsypujemy mąką, jeśli potrzeba. Odkładamy do odpoczynku. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, grzyby namaczamy we wrzątku, orzechy podsmażamy na średnim ogniu, aż się zarumienią, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki na nadzienie, doprawiamy je solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na 3 mm, wykrawamy okręgi, nakładamy na nie porcje farszu, sklejamy, postępujemy tak z całym ciastem i farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 4 minuty od czasu wypłynięcia. Odcedzamy i dekorujemy szczypiorkiem.

Zobacz również: