Dlaczego wybraliśmy tagatozę?

Tagatoza jest naturalnym zamiennikiem cukru, pozyskiwanym z owoców tropikalnego drzewa rosnącego w Afryce. Smakuje niemal tak samo jak biały cukier, jednak jest trzy razy mniej kaloryczny od niego i ma niski indeks glikemiczny (IG 7,5), dzięki czemu bezpiecznie mogą stosować go diabetycy i osoby będące na diecie. W odróżnieniu od niektórych zamienników cukru (na przykład popularnego ksylitolu), tagatoza idealnie nadaje się do ciast, deserów, dżemów i innych owocowych przysmaków. Oto dowody!

Przepis nr 1: Tarta z owocami i mascarpone

tarta-z-owocami
Shutterstock

Składniki (porcja na 8 osób):

Ciasto: 225 g mąki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 4 żółtka, 40 g tagatozy, 125 g masła, 15 ml zimnej wody
Kremowa masa: 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, sok z wyciśniętej połowy cytryny, 250 g mascarpone, 250 g śmietanki 30%, 40 g tagatozy
Dekoracja: sezonowe owoce - jagody, borówki, maliny, itp.

Przygotowanie:

1. Zmieszać ze sobą mąkę, masło, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i tagatozę do uzyskania faktury przypominającej bułkę tartą. Dodawać żółtka jajek jedno po drugim, zimną wodę i krótko zagniatać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformować ciasto w nieco spłaszczoną kulkę, zawinąć je w folię spożywczą i pozostawić przez godzinę w lodówce.

2, Po upływie godziny ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 3 mm. Wyłożyć ciastem wysmarowaną niewielką ilością masła formę do tarty, dociągnąć je dokładnie do krawędzi formy. Nakłuć spód widelcem i włożyć na 30 min do lodówki.

3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 °C. Wyciągnąć formę z ciastem z lodówki i umieścić ją na blasze do pieczenia. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, ułożyć na nim obciążniki do ciasta lub groch/fasolę. Włożyć do piekarnika i piec 15 minut.

4. Ściągnąć z ciasta papier z obciążeniem. Piec przez kolejne 10 minut, następnie wyjąć, ostudzić. 

5. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, sok wyciśnięty z połowy cytryny i tagatozę. Zamieszać całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałóż gotową masę na upieczone ciasto, ozdób owocami i gotowe!

 

Przepis nr 2: Wegański dżem rabarbarowy

dżem-rabarbarowy
Shutterstock

Składniki: 

  • 1 kg rabarbaru
  • 250 g tagatozy
  • 1 opakowanie pektyny (30 g)
  • 5 słoików do dżemu

Przygotowanie:

  1. Umyty rabarbar obrać z twardej skórki i pokroić w drobne plastry. 
  2. Wymieszać pektynę z rabarbarem i tagatozą na głębokiej patelni, podgrzać mieszankę na niedużym ogniu.
  3. Gdy tagatoza całkiem się rozpuści, doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez około 10 minut. Co jakiś czas zamieszać, jednocześnie pilnując, by całość nie wykipiała.
  4. Przełożyć dżem do umytych, wyparzonych i nagrzanych w piekarniku słoików (trzymać je 15-30 min w temperaturze 100 °C), dokładnie je zakręcić np. przy pomocy ściereczki lub rękawic, zachowując ostrożność, by się nie poparzyć. Następnie odwrócić do góry dnem i zostawić w tej pozycji na co najmniej 12 godzin.

 

Przepis nr 3: Lody truskawkowe w wersji fit

lody-truskawkowe
Stewiarnia.pl

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 60 g tagatozy
  • 200 g chudego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Na małym ogniu zagotować w garnku truskawki z tagatozą, mieszając co jakiś czas
    i pilnując, by mieszanka nie przywarła do dna.
  2. Przecedzić powstałą miksturę przez sitko, by uzyskać gładką masę. W razie konieczności zblendować.
  3. Gdy mieszanka przestygnie, połączyć ją z jogurtem naturalnym i dodać cienkie plasterki truskawek. Zamieszać, a następnie przełożyć odpowiednią ilość gotowej masy do foremek na lody.
  4. Włożyć do zamrażalnika i mrozić co najmniej 12 godzin przed spożyciem. Smacznego!

--

Tagatoza potrzebna do przygotowania powyższych deserów i przetworów jest dostępna w sklepie internetowym Stewiarnia.pl, w formie kostek, kryształków i tabletek. 

Stewiarnia.pl to internetowy sklep ze zdrową żywnością i centrum wiedzy o naturalnych zamiennikach białego cukru. Powstała z myślą o osobach, które prowadzą zdrowy styl życia i szukają sposobu na ograniczenie spożycia cukru, ale jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności, jaką daje smak słodkiej kawy czy czekolady.