Spis treści:

  1. Kule do kąpieli - jak ich używać?
  2. Kula do kąpieli - zrób to sam DIY

Kule do kąpieli - jak ich używać?

Kule do kąpieli możemy znaleźć w różnych wariantach zapachowych oraz kolorystycznych. Doskonale odżywiają oraz nawilżają skórę ciała. Dobrym pomysłem jest wstępny peeling ciała przed kąpielą, aby składniki odżywcze zawarte w olejkach pielęgnacyjnych mogły głęboko wniknąć w dalsze partie skóry. Podziel kulę na pół - w zupełności wystarcza jedna część, aby móc cieszyć się pachnącą kąpielą.

Musujące kule do kąpieli na bazie sody oczyszczonej i kwasku cytrynowego doskonale oczyszczają skórę, jednocześnie poprawiając pracę naczyń krwionośnych. Innym wyborem są naturalne kule do kąpieli na bazie tłustych olejów, takich jak masło shea czy też tłuszcz kokosowy. Ochraniają płaszcz lipidowy skóry i sprawiają, że szorstka i odwodniona skóra ponownie staje się gładka i promienna.

Warto stosować je raz w tygodniu, aby zafundować sobie prawdziwe odprężenie. Olejki eteryczne koją nerwy oraz wyciszają organizm. Dobrym wyborem jest olejek pomarańczowy, lawendowy, czekoladowy lub też rozmarynowy. Istotne jest, aby wybierać te naturalne, na bazie sprawdzonych składników, w przeciwnym wypadku chemiczne i syntetyczne odpowiedniki mogą podrażnić skórę oraz oczy wywołując reakcję alergiczną.

Kula do kąpieli - zrób to sam DIY

Do przygotowania kuli do kąpieli wystarczy kilka składników, które w większości masz w kuchennej szafce. Podpowiadamy, jak zrobić własny odpowiednik, który dopracujesz do swoich potrzeb i preferencji:

Składniki:

  • 2 szklanki sody oczyszczonej,
  • szklanka kwasku cytrynowego,
  • 1 g olejku lawendowego,
  • 1 g olejku pomarańczowego,
  • hydrolat kwiatowy - opcjonalnie łyżeczka spirytusu,
  • suszone płatki róży.

Przygotowanie:

  1. Łączymy sodę oczyszczoną z kwaskiem cytrynowym za pomocą łyżeczki.
  2. Dodajemy olejek lawendowy i pomarańczowy.
  3. Wlewamy hydrolat kwiatowy i kruszymy płatki róży.
  4. Równomiernie mieszamy składniki.
  5. Wkładamy do silikonowych foremek i formujemy w kształt kuli.
  6. Wyciągamy i owijamy w folię spożywczą tak, aby dokładnie zawinąć w ciasny pakunek.
  7. Odkładamy w suche i chłodne miejsce.