Tego potrzebujesz:

  • sprawiony kurczak,
  • przyprawy (sól, tymianek, wędzona papryka, curry lub gotowa przyprawa do kurczaka), 
  • 2-3 łyżki roztopionego masła,
  • sok z cytryny,
  • butelka z jasnym piwem 

Wykonanie

Kurczaka  płuczemy i osuszamy. Odcinamy szyję, a skórę tuszki nacieramy przyprawami (solą i np. tymiankiem oraz wędzoną papryką, curry lub gotową przyprawą do pieczonego kurczaka). Następnie nacieramy ją roztopionym masłem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kurczaka następnie nadziewamy na butelkę z piwem (piwo powinno mieć temperaturę pokojową, a butelka być otwarta).
Całość umieszczamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180˚C piekarnika.
W trakcie pieczenia wydobywające się z butelki piwo będzie nawilżać mięso, dzięki czemu kurczak nie wyschnie pod wpływem wysokiej temperatury (jeśli piwo z butelki nie wypływa, można dosypać do niego trochę soli).