Tego potrzebujesz:
- sprawiony kurczak,
- przyprawy (sól, tymianek, wędzona papryka, curry lub gotowa przyprawa do kurczaka),
- 2-3 łyżki roztopionego masła,
- sok z cytryny,
- butelka z jasnym piwem
Wykonanie
Kurczaka płuczemy i osuszamy. Odcinamy szyję, a skórę tuszki nacieramy przyprawami (solą i np. tymiankiem oraz wędzoną papryką, curry lub gotową przyprawą do pieczonego kurczaka). Następnie nacieramy ją roztopionym masłem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kurczaka następnie nadziewamy na butelkę z piwem (piwo powinno mieć temperaturę pokojową, a butelka być otwarta).
Całość umieszczamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180˚C piekarnika.
W trakcie pieczenia wydobywające się z butelki piwo będzie nawilżać mięso, dzięki czemu kurczak nie wyschnie pod wpływem wysokiej temperatury (jeśli piwo z butelki nie wypływa, można dosypać do niego trochę soli).
Komentarze