Składniki na 4 porcje:

  • po strąku papryki czerwonej i żółtej 
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 2 limonki
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju
  • płaska łyżka przyprawy tex-mex
  • sól, pieprz
  • 4 gałązki natki kolendry

Przygotowanie:

Umyte papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne, tniemy w drobną kostkę. Piersi kurczaka kroimy w duże kawałki. Jedną limonkę i cebulę tniemy na ćwiartki. Olej rozgrzewamy na dużej patelni (lub dwóch mniejszych). Kładziemy kurczaka, paprykę, ćwiartki limonki i cebuli. Oprószamy przyprawą tex-mex. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 10–12 minut na dużym ogniu, mieszając. Skrapiamy sokiem z pozostałej limonki, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z podpieczonymi tortillami.

Nasza rada:

Jeśli nie mamy w domu przyprawy tex–mex, możemy sami przygotować mieszankę, w której skład wejdą: mielony kmin rzymski, kolendra, czosnek i cebula w proszku, sproszkowane chili, słodka papryka w proszku, brązowy cukier, skórka cytrynowa, mielony pieprz cayenne, sól i oregano.

kurczak-meksykański
Zdjęcie: A. Rogalski dla "Mojego Gotowania"