Kurczak po tajsku to jedna z najchętniej przyrządzanych potraw kuchni azjatyckiej. My proponujemy je w kwaśno-pikantnym wydaniu massaman curry, z orzechowym posmakiem. Ostrzejszą, czerwoną pastę curry idealnie równoważy tu mleko kokosowe i słodko-kwaśna pasta z tamaryndowca. 

Składniki na 4 porcje:

  • pokrojony w kawałki kurczak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży imbir (ok. 3 cm)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 50 dag ziemniaków
  • 10 dag orzeszków ziemnych
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obsmażamy kawałki kurczaka na patelni (najlepiej grillowej lub o nieprzywierającej powierzchni). Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie aż się zeszkli. Dodajemy pastę curry, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy mleko kokosowe. Obieramy ziemniaki i kroimy je na duże kawałki. Dodajemy do sosu razem z kurczakiem i dolewamy 200 ml wody. Gotujemy na małym ogniu przez następne 25 minut, aż ziemniaki się ugotują. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nasza rada: massaman curry można przyrządzić nie tylko z kurczakiem, ale również z jagnięciną, wołowiną lub - w wersji wegetariańskiej - z tofu.

kurczak-po-tajsku
Zdjęcie: A. Rogalski dla "Mojego Gotowania"