Składniki:

  • 6 bioderek lub pałek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • mała cebula lub szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki pasty curry
  • szklanka bulionu z drobiu
  • 300 g miąższu dyni (bez skóry i pestek)
  • puszka mleka kokosowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól pieprz
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Mięso opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem, ewentualnie usuń z niego skórę (danie będzie mniej kaloryczne). Natrzyj solą i pieprzem. Zrumień z obu stron na rozgrzanym oleju. Wyjmij. Cebulę lub szalotkę i czosnek obierz, posiekaj. Włóż do tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Chwilę smaż (cebula i czosnek nie powinny się jednak zrumienić). Dodaj pastę i dalej smaż chwilę wszystko razem. Wlej bulion i zagotuj go. Włóż z powrotem mięso i na małym ogniu pod przykryciem duś je ok. 30 minut. Dynię pokrój w kostkę i włóż do garnka z kurczakiem w połowie duszenia. Pod koniec duszenia dodaj mleko kokosowe i całość mocno podgrzej. Dopraw mielonym imbirem i ewentualnie solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.

Uwaga!
Pasta curry o różnym stopniu ostrości dostępna jest w sklepach lub na stoiskach z azjatyckimi produktami. Możesz też użyć mieszaniny curry w proszku i mielonych imbiru, kurkumy oraz chilli.

--

Zobacz więcej przepisów z dynią:

Gęsina na św. Marcina >>>

Zupa krem z dyni >>>

Pumpkin pie, czyli ciasto z dyni >>>

Ciasto dyniowe bez miskera >>>