Kurkuma, przyprawa pozyskiwana z korzenia ostryżu, nazywana indyjskim szafranem zyskuje coraz większą popularność. Pierwsze wzmianki o stosowaniu kurkumy datuje się na 600 r. p.n.e. i już wtedy ludowi medycy doceniali ją ze względu na pozytywne działanie dla naszego organizmu. Dlaczego warto stosować ją teraz?

Kurkuma - jakie ma właściwości?

Kurkuma swoje cudowne działanie zawdzięcza obecności kurkuminoidów. Są to silne związki lecznicze. Najważniejszym z nich jest kurkumina – silny przeciwutleniacz, który ma właściwości przeciwzapalne. Aby kurkumina dobrze wchłaniała się do naszego organizmu i przynosiła pozytywne efekty, powinniśmy spożywać piperynę. Oprócz tego, że zwiększa wchłanianie kurkuminy o 2000 procent, to wspomaga wydzielanie soków trawiennych co ma pozytywny wpływ na nasz proces trawienny. Piperynę znajdziemy m.in. w czarnym pieprzu.

Kurkuma – zatrzymuje efekty chorób mózgu

Według naukowców zawarte w kurkumie substancje, takie jak tumeron czy BDMC odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych i tym samym kurkuma może zatrzymać efekty takich chorób mózgu jak udar czy Alzheimer. Jednocześnie kurkuma może sprawdzić się w terapii zaburzeń osobowości i depresji.

Kurkuma – wsparcie w walce z nowotworami

Zawarta w kurkumie kurkumina wspomaga działanie taxolu, który jest lekiem używanym m.in. w terapii nowotworu piersi. Tym samym kurkuma jest polecana i używana w terapii oraz profilaktyce wielu narządów (m.in. głowy, przełyku, jamy ustnej, skóry, płuc, wątroby, jelit, trzustki, szyjki macicy i prostaty).

Kurkuma – zwalcza wirusy

Według badań uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma hamuje namnażanie się wirusów, a także zapobiega powstawaniu i rozwojowi schorzeń grzybiczych oraz bakteryjnych.

Możecie przygotować Złote Mleko, które zabija wirusy i bakterie.

Kurkuma – wspomaga trawienie

Przyprawa ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci, sekretyny, gastryny i enzymów trzustkowych. Dodatkowo działa antybakteryjnie i rozkurczająco. Kurkumę zaleca się w szczególności osobom cierpiącym na dolegliwości trawienne, schorzenia trzustki oraz wątroby.

Kurkuma – poprawia wygląd cery

Kurkuma stosowana jest w wielu kosmetykach. W makijażu stosowana jest jako barwnik, a olejki pozyskiwane z kurkumy są składnikiem wielu perfum. W zaciszu domowym możemy przygotować maseczkę, która poprawi wygląd naszej cery i rozjaśni przebarwienia. Szczególnie polecana jest osobom zmagającym się z cerą tłustą i trądzikową. Jak robi się taką maseczkę?

Potrzebujemy:

  • 1 łyżeczkę kurkumy
  • 1 łyżeczkę miodu
  • 1 ½ łyżeczki mleka

Aby przygotować maseczkę wystarczy wymieszać składniki. Gdy uzyskamy gładką konsystencję, nakładamy ją na twarz. Pamiętajmy jednak o rękawiczkach, ponieważ kurkuma zabarwi naszą skórę. Czekamy do zaschnięcia maseczki i zmywamy ją z twarzy. Aby pozbyć się żółtego zabarwienia, wystarczy przemyć twarz maślanką lub jogurtem.

Kurkuma - przeciwwskazania

Pomimo wielu cennych właściwości, kurkuma niektórym może zaszkodzić, a nie pomóc. Nie powinny spożywać jej osoby chorujące na kamicę żółciową, ponieważ zwiększa ona odczuwanie bólu. Z kurkumy powinny zrezygnować osoby spożywające leki przeciwzakrzepowe, ponieważ zwiększa ona ich działanie. Kobiety w ciąży również powinny zrezygnować ze spożywania kurkumy, ponieważ przyprawa pobudza pracę macicy, co może doprowadzić do poronienia.

Kurkuma - ¼ łyżeczki każdego dnia

Aby cieszyć się z właściwości kurkumy zaleca się, aby spożywać ¼ łyżeczki dziennie. Możemy przyjmować ją w formie sproszkowanej lub świeżej (około 6 milimetrów korzenia dziennie). Świeża kurkuma ma zdecydowanie subtelniejszy smak i dobrze przechowuje się w lodówce.

W jaki sposób przyjmować kurkumę? Możemy pokrojone plasterki zaparzyć i wypić w formie wywaru. Sproszkowaną kurkumę stosujemy do różnych dań. Wyciśnięty sok możemy dodawać do koktajli, jogurtów i innych, dowolnych dań. Gotowana kurkuma lepiej chroni DNA naszych komórek, a surowa ma lepsze działanie przeciwzapalne.

Kurkuma - do czego ją dodawać?

Kurkumę możemy dodawać do wielu dań, najlepiej będzie smakowała w towarzystwie pikantnych przypraw oraz smaków kuchni azjatyckiej. Przepisy na dania z kuchni azjatyckiej znajdziecie tutaj.