Składniki na kutię:
- 1 szklanka łuskanej pszenicy
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mleka
- 100 ml miodu
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 5 daktyli
- 5 fig
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- słodka gęsta śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie kutii:
Pszenicę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Na drugi dzień pszenicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i na sicie przelewamy wrzątkiem, by usunąć powstały w trakcie gotowania krochmal.
Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości. Gdy ziarenka dadzą się rozcierać w palcach, zdejmujemy z ognia, odcedzamy, studzimy i ucieramy w makutrze, lub mielimy w maszynce, aż puści mleczko.
Łączymy mak z pszenicą, dodajemy miód i starannie wszystko mieszamy.
Dosypujemy posiekane orzechy, daktyle, figi, skórkę pomarańczową i rodzynki.
Ewentualnie dosładzamy do smaku i wedle uznania rozrzedzamy śmietanką.
Kutię podajemy dobrze schłodzoną.
Smacznego!
Komentarze