Kwas salicylowy - podstawowe informacje

Kwas salicylowy to jedyny kwas, który należy do grupy BHA i znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jego naturalnym źródłem w przyrodzie jest wierzba biała. Jego zaletą jest o wiele delikatniejsze działanie, niż popularnej odmiany kwasów AHA. Kwas z grupy beta-hydroksylowych ma także dłużej utrzymujące się działanie. Nie bez powodu kojarzony jest ze spirytusem salicylowym, który to chemicznie jest 2-procentowym roztworem kwasu w wodzie i etanolu. 

Kwas salicylowy - zalety

Nasz bohater jest doskonały w walce z wieloma przeciwnościami, które napotykamy w trosce o piękną skórę:

  • pomaga w gojeniu podrażnień i wszelkich stanów zapalnych - podskórne zmiany przestają nas niepokoić,

  • skutecznie oczyszcza i zmniejsza ujścia gruczołów w skórze - ilość pojawiających się wyprysków jest skutecznie zredukowana,

  • złuszcza martwe komórki naskórka - nasza skóra staje się lepiej oczyszczona ze swojej warstwy rogowej, a blizny spłycają się,

  • wspiera wchłanianie substancji czynnych - pielęgnacja po oczyszczeniu twarzy jest o wiele bardziej efektywna,

  • walczy z wrastającymi włoskami - pomaga w problemach z zapaleniem mieszków włosowych.


Kwas salicylowy - na co warto uważać

Jak wszystkie produkty z grupy kwasów, kwas salicylowy także potrafi wywoływać niepożądane efekty. Pamiętajmy, że istnieje grupa ludzi uczulona na zawarte w nim salicylany. Przed pierwszym użyciem kwasu warto zrobić próbę uczuleniową i w niewidocznym miejscu na ciele nałożyć odrobinę kwasu, po czym odczekać 24 godziny. Uważajmy także na zbyt silne działanie kwasu - podczas pielęgnacji omijajmy okolice ust i oczu. Zawsze pamiętajmy o stosowaniu kremów z filtrem SPF 50! Jest to bardzo ważne, by oczyszczoną i pozbawioną zrogowaciałej warstwy skórę zabezpieczyć najsilniejszym filtrem przeciwsłonecznym. Uchronimy się dzięki temu przed przebarwieniami. 

Kwas salicylowy - gdzie go znajdziemy?

Wiele kosmetyków stosowanych do codziennej pielęgnacji skóry twarzy ma w składzie kwas salicylowy. Znajdziemy go w żelach do mycia, tonikach, czy peelingach. Większe stężenie kwasu odnajdziemy w produktach w formie ampułek o skondensowanym działaniu. Osoby z problemami z przetłuszczaniem się włosów prawdopodobnie używały także kiedyś szampony z jego dodatkiem. Oczyszczające właściwości kwasu salicylowego wykorzystywane są także w produktach przeciwdziałających łupieżowi, czy łuszczycy. Znajduje się on także w składzie starej, dobrej pasty cynkowej.

Kwas salicylowy ma zbawienne zastosowanie  dla naszej cery. Pomoże nam zwalczyć niedoskonałości, jednocześnie zmniejszając dawno powstałe blizny i przebarwienia. Pamiętajmy jednak o całościowej pielęgnacji skóry twarzy i koniecznie uzupełnijmy ją o dobry krem nawilżający. Nigdy nie wychodźmy też z domu bez wcześniejszego nałożenia produktu z wysoką ochroną przeciwsłoneczną!