Każdy z nas ma czasami ochotę na powrót do smaków z dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły na talerzu w towarzystwie różnych zup i sosów. Dziś możemy zastąpić nimi ryż, kaszę lub klasyczny makaron. Są uniwersalnym dodatkiem, który sprawi, że przygotowana przez nas potrawa będzie gęstsza i smaczniejsza. Kluseczki możemy przygotować na mleku, wodzie lub wybranej zupie (najlepiej smakują na rosole). Sprawdź, jak w kilka minut przygotować lane kluski!

Lane kluski na wodzie – przepis

Składniki:

  • 750 ml wody
  • 2 średnie jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wsyp mąkę, wbij jajka i wymieszaj je na gładką masę. Możesz użyć do tego widelec, rózgę kuchenną lub blender.
  2. Kremowe ciasto wylewaj strumieniem wprost do posolonej, gotującej się wody.
  3. Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerz.

Lane kluski na mleku – przepis

Składniki:

  • 750 ml mleka zwykłego lub roślinnego
  • 2 średnie jajka
  • 50g mąki pszennej
  • szczypta soli lub łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wsyp mąkę, wbij jajka i wymieszaj je na gładką masę. Możesz użyć do tego widelec, rózgę kuchenną lub blender.
  2. W małym rondelku zagotuj mleko i w zależności od tego czy chcesz przygotować danie na słodko lub słono dodaj cukier lub sól.  
  3. Do gotującego się mleka powoli wlewaj ciasto i poczekaj chwilę zanim zaczniesz je mieszać, aby zachowały swoją strukturę.
  4. Po około minucie możesz odcedzić kluseczki lub zjeść je razem z mlekiem.

Lane kluski na rosole – przepis

Składniki:

  • 750 ml rosołu
  • 2 średnie jajka - 100 g
  • 50 g mąki pszennej
  • po szczypcie soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wsyp mąkę, wbij jajka i wymieszaj je na gładką masę. Możesz użyć do tego widelec, rózgę kuchenną lub blender.
  2. W małym garnku lub rondelku zagotuj trzy szklanki rosołu lub innego bulionu.
  3. Masę powoli wlej do bulionu cienką stróżką i poczekaj chwilę zanim zaczniesz je mieszać, aby zachowały swoją strukturę.
  4. Po około minucie możesz odcedzić kluseczki lub zjeść je razem z zupą.