Lasagne ze szpinakiem może być równie pyszna (jeżeli nie lepsza) jak jej mięsny odpowiednik. Kluczem tego dania jest odpowiednie doprawienie! Sprawdźcie jak ją zrobić:

Lasagne ze szpinakiem – przepis

Składniki:

sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 450 ml mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

nadzienie:

  • 200 g sera feta
  • 200 g szpinaku (może być świeży lub mrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • czarny pieprz, sól i przyprawa chili lub kawałek świeżej papryczki
  • opakowanie płatów lasagne

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrażamy i osuszamy szpinak lub gdy używamy świeżego płuczemy go, osuszamy i na suchej patelni podgrzewamy aż zwiędnie.
  2. Do miski wkładamy ser feta, kruszymy go. Dodajemy szpinak.
  3. Na patelni podsmażamy plasterki czosnku i wkładamy je do miski.
  4. Doprawiamy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
  5. Gotujemy osoloną wodę w garnku i wkładamy do niej płaty makaronu. Gotujemy je przez około 1-2 minuty. Następnie wyciągamy i układamy na kuchennej ściereczce obok siebie. Ważne, aby płaty na siebie nie nachodziły.
  6. Robimy sos beszamelowy. Roztapiamy masło na patelni lub w garnku, dodajemy mąkę i smażymy 2-3 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko mieszając tak, aby sos był gęsty i gładki. Doprawiamy.
  7. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem lub oliwą, wykładamy dno plastrami, smarujemy sosem beszamelowym, wykładamy nadzieniem ze szpinaku, kładziemy drugą warstwę makaronu i powtarzamy piętra tak, aby na górze był makaron i na nim sos beszamelowy. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut.