Lasagne - przepis
Składniki:
200 g makaronu lasagne
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
3 ząbki czosnku
2 średniej wielkości cebule
500 g pomidorów z puszki
100 g oliwy z oliwek
200 g żółtego sera (można dać mniej lub więcej w zależności od preferencji)
kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
sól i pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
suszone oregano i tymianek
bazylia świeża lub suszona
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy mięso oraz czosnek. Mieszamy i smażymy około 10-15 minut. Dodajemy pomidory i doprawiamy.
Pora przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i mieszając gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy oliwą i układamy w niej płaty makaronu. Na makaron kładziemy trochę sera, następnie sos bolognese, sos beszamelowy i ponownie ser. Kolejność układania składników ponawiamy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu pokrywamy sosem beszamelowym i obficie posypujemy żółtym serem.
Lazanię wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-200ºC) i pieczemy przez 40 minut.
Po wyciągnięciu lazanii z piekarnika możemy ozdobić ją pomidorkami koktajlowymi i świeżymi listkami bazylii lub tymianku.
Komentarze