Lasagne - przepis 

Składniki:

  • 200 g makaronu lasagne

  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 500 g pomidorów z puszki

  • 100 g oliwy z oliwek

  • 200 g żółtego sera (można dać mniej lub więcej w zależności od preferencji)

  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

  • sól i pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 500 ml mleka

  • suszone oregano i tymianek

  • bazylia świeża lub suszona

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę kroimy w kostkę, drobno siekamy czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy mięso oraz czosnek. Mieszamy i smażymy około 10-15 minut. Dodajemy pomidory i doprawiamy. 

  2. Pora przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i mieszając gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

  3. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy oliwą i układamy w niej płaty makaronu. Na makaron kładziemy trochę sera, następnie sos bolognese, sos beszamelowy i ponownie ser. Kolejność układania składników ponawiamy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu pokrywamy sosem beszamelowym i obficie posypujemy żółtym serem. 

  4. Lazanię wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-200ºC) i pieczemy przez 40 minut.

  5. Po wyciągnięciu lazanii z piekarnika możemy ozdobić ją pomidorkami koktajlowymi i świeżymi listkami bazylii lub tymianku.